<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frende Forsikring tjente 432 millioner i 2022

Frende Forsikring skriver at resultat er preget av svært gode forsikrings resultater, og negative finansresultater relatert til uro i finansmarkedene gjennom hele året. 

Publisert 1. feb. 2023 kl. 19.11
Oppdatert 1. feb. 2023 klokken 20.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 413 ord
Vegar Styve, konsernsjef i Frende Frosikring Foto: Frende Forsikring

Resultatet for Frende Forsikring i 2022 endte på 432 millioner kroner, mot 667 millioner i 2021.  Det fremgår av en børsmelding onsdag kveld. 

Fjerde kvartal isolert ga et resultat før skatt på 184,8 millioner kroner, mot 196,9 millioner samme kvartal 2021. 

Selskapet skriver at de har hatt en egenkapitalavkastning (ROE) på over 20 prosent over tid, og at eierskap i Frende ga 16,9 prosent avkastning i 2022. 

Lønnsom vekst

2022 ga Frende en vekst i bestandspremie på 209,3 millioner, som tilsvarer en bestandsvekst på 7,5 prosent.

– Resultatet er drevet av god vekst innen skadeforsikring, og lavere avgang enn i et normalår. Forsikringer for liv- og helse er fremdeles påvirket av pandemien, forteller konsernsjef Vegar Styve.

I skadeforsikring er skadeprosenten på 55,2 prosent, dels på grunn av avviklingsgevinster, melder selskapet.

Justerer avsetningene for skade og sykdom

– Vi setter av betydelige beløp hvert år for å dekke skader som ennå ikke er meldt til oss. Dette er estimater med stor usikkerhet, som ble nedjustert i 2022, forteller Styve. 

Han sier at avviklingsgevinsten knytter seg hovedsakelig til en positiv utvikling inne personskader, der vi ser at det blir etteranmeldt færre skader enn det vi har lagt til grunn. 

– Uten avviklingsgevinster er skadeprosenten på 73,3 prosent, sier han.

– Total avviklingsgevinst i skadeselskapet er 415,5 millioner kroner, mens avsetningene er styrket med 58,4 millioner kroner på livsiden, sier han. Oppjusteringen i livselskapet er spesielt rettet mot uførepensjon og barne- og ungdomsforsikring der utbetalingene har vært høye over tid.

– Vi vil skape forutsigbarhet for sykdomsbildet vi ser. I 2022 gikk ni av ti kroner av risikopremien i livselskapet til å dekke forventede utbetalinger til kundene, forteller Styve. Erstatningsandelen i livselskapet er på 91,3 prosent. Og resultatet på minussiden med 56 millioner kroner før skatt.

– Resultatet er drevet av betydelig styrking av reserver, samt økt antall uføretilfeller gjennom pandemien. Her har vi sett en utjevning, og i kombinasjon med lav arbeidsledighet har antall saker stabilisert seg. Tallene for antall nye uføre, spesielt unge, er fortsatt høye.

Påvirket av uro i finansmarkedene

Selskapet skriver at resultatet for 2022 er kraftig påvirket av uroen i finansmarkedet.

– Når vi forvalter så store summer som vi gjør, blir vi påvirket av nedgangskonjunkturene. I 2022 trakk finans resultatet kraftig ned. Det skyldes renteøkninger, inflasjon og krig, og stor volatilitet i både aksjer, renter og kreditt, sier Vegar Styve. 

– Avkastningen fra investeringsporteføljen ble minus 133,7 millioner kroner som er omtrent på nivå med markedsindeksene. I tillegg kommer rentekostnadene knyttet til ansvarlig lån slik at den samlede finansavkastningen i regnskap er minus 152 millioner, sier Styve.