<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nvidia og Rolls-Royce til himmels

Overraskende gode resultatet bidro til at de to aksjene ved firetiden torsdag var opp med henholdsvis 15 og 22 prosent.

Publisert 23. feb. 2023 kl. 17.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 316 ord
TJENER PÅ «AI»: Nvidias brikker har lenge vært populære i kryptorelatert utstyr, men nå regnes kunstig intelligens som det største vekstområdet. Foto: Bloomberg

I torsdagens europeiske aksjehandel var Rolls-Royce den store vinneren, med et kursløft på mer enn 22 prosent. Den britiske motorprodusenten imponerte ved å øke omsetningen med hele 57 prosent i fjor. I tillegg skal konsernet igjen begynne å utbetale utbytte.

På den andre siden av Atlanterhavet gjorde Nvidia det bra. Brikkeprodusenten presenterte uventet gode resultater for fjerde kvartal, og dessuten overrasket «guidingen» for den inneværende perioden positivt. Stigende salg til datasentre bidro til å oppveie svak etterspørsel i PC-markedet. Nvidia ventes dessuten å tjene på mer omfattende bruk av kunstig intelligens, som krever mer datakraft enn det som er vanlig i dag. Aksjekursen var torsdag ettermiddag opp med nesten 15 prosent.

Lucid stupte derimot 17 prosent. Elbilprodusenten skuffet i fjorårets siste tre måneder og snakket om «utfordrende» tider. Et annet amerikansk selskap, auksjonsplattformen eBay, brukte det samme ordet til å beskrive utsiktene for sine egne marginer og årets makroøkonomiske forhold. Prognosen for 2023 var mindre sanguin enn analytikerne hadde håpet, og aksjekursen sank med 6 prosent.

For øvrig er en invertert rentekurve – det vil si en situasjon der de korte rentene er høyere enn de lange – blant de mest pålitelige signalene på at en resesjon er nær forestående. Det er imidlertid først når forskjellen mellom de to begynner å reduseres, at det virkelig er fare på ferde. Da er en lavkonjunktur typisk bare fem–seks måneder unna. Dette er for tiden tilfellet i USA, verdens største økonomi.

Også reviderte tall for landets BNP-vekst i fjerde kvartal viser at økonomien ikke er fullt så sterk som man hadde trodd. Økningen ble opprinnelig estimert til 2,9 prosent, 0,3 prosentpoeng mer enn konsensusestimatet, men torsdag ble dette endret til 2,7 prosent. Justeringen skyldtes at husholdningene brukte mindre penger på varer og tjenester enn tidligere antatt.

Det kom også statistikk for antallet amerikanere som mottar noen form for arbeidsledighetstrygd. Dette har i de seneste seks ukene stabilisert seg nær en ettårig topp på rundt 1,9 millioner.