<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amerikanske banker gir ut mer lån

Nye tall fra den amerikanske sentralbanken viser at amerikanske banklån steg med over 41 milliarder dollar forrige uke. Det er den største ukentlige veksten siden desember. 

Publisert 6. mai 2023 kl. 10.04
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 188 ord
OPPGANG I AMERIKANSKE BANKUTLÅN: Fasaden på den amerikanske banken First Citizens Bank i Georgia, USA.  Foto: Bloomberg

Amerikanske kommersielle banklån steg for fjerde uke på rad i uken som endte 26. april, med hele 41,6 milliarder dollar. 

Ser man på bankenes størrelse, så økte utlån med nesten 10 milliarder dollar blant de største kommersielle bankene, mens utlån i småbankene økte med 30,7 milliarder dollar. Utlån fra utenlandske institusjoner i USA endret seg lite.

På en ikke-sesongjustert basis økte lån og leasing med 43,5 milliarder dollar.

Dette kommer etter en uke der amerikanske banker så en økning på 12,4 milliarder dollar i kommersielle banklån, og markerer dermed den største økningen i utlån fra små banker fra uke til uke siden desember.

Det kommer frem i den amerikanske sentralbankens såkalte H.8-rapport, som gir en estimert ukentlig samlet balanse for alle kommersielle banker i USA for å måle kredittforholdene. 

Økonomer har holdt et godt øye med denne rapporten etter bankkollapsen i Silicon Valley Bank og Signature Bank, som har vært med på å spre usikkerhet i aksjemarkedet og blant amerikanske bankkunder.

Den ferske rapporten viser også et fall i antall innskudd noe i løpet av uken, til det laveste nivået siden midten av 2021. Ifølge Bloomberg reflekterer det et fall hos utenlandske institusjoner i USA.