<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Varsler om verre tider

Lørdag var Warren Buffett ute med pessimistiske spådommer, og mandag fulgte matvaregiganten Tyson Foods etter. Sistnevntes aksjekurs stupte 8 prosent.

Publisert 8. mai 2023 kl. 16.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 383 ord
I «UTFORDRENDE» MARKED: Tyson Foods fikk et uventet underskudd i årets første tre måneder og nedjusterte sin guiding for 2023. Foto: Bloomberg

Berkshire Hathaway-kursen var mandag ettermiddag opp med godt over 1 prosent, etter at Warren Buffetts konglomerat la frem overraskende sterke tall for første kvartal. Driftsresultatet etter skatt økte med 12,6 prosent på ett år, hovedsakelig  grunnet økte investeringsinntekter og bedre lønnsomhet i forsikringsvirksomheten. Også topplinjen oversteg analytikernes forventninger.

Under lørdagens møte med aksjonærene var «Omahas orakel» imidlertid uvanlig pessimistisk. Han advarte at de fleste av Berkshires virksomheter vil tjene mindre i år, som følge av økonomisk oppbremsing. Milliardæren tilføyde at den «utrolige perioden» i USA er i ferd med å ende. Partner Charlie Munger la til at det også kommer til å bli vanskeligere for verdiinvestorer å gjøre det bra.

Mandag var det likevel mer optimisme i det amerikanske aksjemarkedet. PacWest og Western Alliance, to regionale banker som i den seneste måneden har fått urovekkende børsfall, fortsatte å reversere en del av nedturen. Ved firetiden var de opp med henholdsvis 15 og 1 prosent. Enkelte forklarte rekylen med en «short-skvis», mens andre viste til at PacWest nå hevder at banken er i god form. Utbyttet ble likevel redusert fra 25 cent til 1 cent per aksje.

I matvaresektoren presenterte Tyson Foods, en av verdens største kjøttprodusenter, sitt regnskap for årets første tre måneder, og det var generelt skuffende. Analytikerne hadde ventet et overskudd på 80 cent per aksje, mens fasiten var et underskudd på 4 cent. I tillegg bidro den nedjusterte guidingen for hele 2023 til en amper stemning. Tyson klaget blant annet over et «utfordrende» proteinmarked og redusert produksjon av storefekjøtt. I likhet med Buffett spår ledelsen verre økonomiske forhold. Aksjen stupte nesten 13 prosent.

Hittil har rundt 85 prosent av selskapene i S&P 500-indeksen levert tall for første kvartal. Av disse har 74 prosent meldt om overraskende høye inntekter, og 79 prosent har tjent mer enn ventet. På forhånd var det imidlertid knyttet usedvanlig mye pessimisme til denne resultatsesongen, og selv de «overraskende sterke» tallene innebærer et inntjeningsfall på 2,4 prosent fra samme periode i fjor. Justert for inflasjon er fallet mye større, så utviklingen er klart negativ, men ikke fullt så ille som mange hadde fryktet.

I Japan peker pilene derimot oppover. En indeks viste at aktiviteten i tjenesteytende sektor økte i april raskere enn noen gang tidligere i statistikkens historie, og landets samlede private sektor har nå hatt fire måneder på rad med vekst.