<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

H&M trosser rød børs

Forventninger om høyere renter lengre la en demper på utviklingen i det europeiske aksjemarkedet torsdag. H&M-kursen steg imidlertid 4 prosent.

Publisert 15. juni 2023 kl. 16.28
Oppdatert 15. juni 2023 klokken 16.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
SALGET GÅR STRYKENDE: H&M bommet på analytikernes topplinjeestimat i sitt andre regnskapskvartal, men i juni har salget kommet sterkt tilbake. Foto: Bloomberg

Fed holdt styringsrenten uendret på 5-5,25 prosent onsdag, mens Den europeiske sentralbanken hevet renten med et kvart prosentpoeng torsdag. Begge deler var som ventet. En mer overraskende utvikling var at begge sentralbankene oppjusterte sine inflasjonsprognoser, noe som impliserer en lengre periode med mye høyere styringsrenter enn snittet i de seneste 15 årene.

Resultatet var et fall i Dow Jones- og Russell 2000-indeksene onsdag, etterfulgt av en nedtur i Europa den følgende dagen. Ved firetiden torsdag var Euro Stoxx 600-indeksen ned med 0,4 prosent, mens Frankrikes CAC 40 tapte 0,7 prosent.

H&M fikk derimot en kursoppgang på nesten 4 prosent. Butikkjedens omsetningsvekst skuffet i dens andre regnskapskvartal, angivelig fordi dårlig vær svekket etterspørsellen etter vår- og sommerklær i nordlige markeder. H&M tilføyde at salget har tatt seg opp i juni, og dette bidro til optimisme blant investorene.

Det kom dessuten flere makrotall fra USA. Antallet nye søknader om arbeidsledighetstrygd var 262.000 i forrige uke, mens 245.000 var ventet. I tillegg økte detaljhandelen med 0,3 prosent fra april til mai. Veksten var lavere enn i den foregående måneden, men på forhånd hadde økonomene sett for seg en svekkelse på 0,2 prosent. Dette er nominelle tall, og kjøp av biler og byggematerialer bidro mest.

En annen rapport viste at amerikanske importpriser faller mer enn ventet, og dessuten overrasket to indekser for produksjonssektoren positivt i juni. Det samlede inntrykket er at inflasjonen er på vei ned, mens en «myk landing» i økonomien er blitt mer sannsynlig.

Prisene på rentederivater tar nesten umiddelbart høyde for ny informasjon, og torsdag ettermiddag signaliserte de en 65 prosent sjanse for at Fed jekker opp renten med et kvart prosentpoeng neste måned. Ved utgangen av året regnes en styringsrente på 5,25-5,50 prosent som mest sannsynlig, mot 5,00-5,25 prosent i dag. Dette er et helt prosentpoeng mer enn hovedscenarioet for en måned siden.