<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

3.367 konkurser på ett år

– Forbrukerne er mest sannsynlig mer forsiktige i tiden som kommer, sier Experian-analytiker Martin Haraldseth.

Publisert 16. juni 2023 kl. 13.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 267 ord
REGISTRERER KONKURSER: Experian-analytiker Martin Haraldseth. Foto: Experian

Ferske tall fra data og analyseselskapet Experian viser en konkursoppgang på hele 25,5 prosent de siste 12 månedene. På landsbasis har totalt 3.367 aksjeselskaper gått konkurs i løpet av det siste året.

Oslo skiller seg ut

Oslo er fylket med størst økning i antallet konkurser de siste 12 månedene, med en vekst på 40 prosent, etterfulgt av Rogaland hvor veksten var på 32 prosent. Lavest konkursoppgang for perioden finner vi i Troms og Finnmark, med en vekst på 8,3 prosent.

Bare i mai gikk 270 aksjeselskap konkurs, hvilket er en økning på 5,5 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. I Oslo er veksten i antall konkurser på hele 53,5 prosent i samme periode etterfulgt av Troms og Finnmark hvor tilsvarende tall er på 42,9 prosent.

– Viken hadde en konkursvekst på 10,9 prosent når mai sammenlignes med mai. Flere fylker hadde også en nedgang i samme periode. Nordland og Rogaland hadde den største prosentvise nedgangen på respektive 53,8 og 25 prosent, sier Experian-analytiker Martin Haraldseth i en kommentar.

Overnatting/servering og bygg/anlegg

I overnattings- og serveringsbransjen gikk totalt 439 aksjeselskaper konkurs de siste 12 månedene, noe som er en oppgang på 72 prosent. Bygg- og anleggsbransjen hadde flest konkurser i samme periode, ifølge Experian. Her gikk 912 bedrifter konkurs, hvilket er en økning på 18,8 prosent.

Martin Haraldseth understreker at næringslivet går inn i en uoversiktlig og utfordrende tid med høyere inflasjon, høyere renter og en svak krone som reduserer kjøpekraften.

– Samtidig betyr en svekket krone at det kan bli tidenes sesong for turistnæringen. Det kan komme til å flomme over av tyskere, dansker, svensker og franskmenn i våre fjorder og fjell, sier Haraldseth.