<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Resultatskrell for Elkem

Elkems resultater stuper. Det samme gjør aksjekursen, som fredag fikk seg en knekk etter skuffende kvartalstall.

Publisert 14. juli 2023 kl. 19.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 345 ord
BRATT NEDTUR: Elkem-sjef Helge Aasen la fredag frem svakere kvartalstall enn ventet, og fikk svi på børsen. FOTO: Thomas Bjørnflaten

– Etter to år med rekordresultater for Elkem står vi nå overfor mer utfordrende markeder. Under disse forholdene er vi fornøyd med å samlet sett levere en god utvikling for selskapet i andre kvartal, sier konsernsjef Helge Aasen i Elkem. 

Silisium- og silikonprodusenten Elkem har kommet ned på jorden igjen etter en periode med ekstrem inntjening. Etter første halvår i fjor hadde Elkem samlet opp hele 5,6 milliarder kroner på bunnlinjen. I løpet av årets seks første måneder er dette krympet til 989 millioner kroner. 

Driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) var 1 milliard kroner i andre kvartal, eller 200 millioner kroner lavere enn estimater innhentet av Infront.

Resultatfallet på over 80 prosent slår også hardt inn i aksjekursen. Fredag ettermiddag var Elkem-aksjen ned 12,6 prosent til 22,46 kroner. På det høyeste i fjor ble aksjen handlet til 44 kroner. Mellom fjorårets topp og og dagens bunn har riktignok selskapet betalt ut til sammen 9 kroner pr. aksje i utbytter. 

Før fredagens kvartalspresentasjon hadde fem av ni analytikere en kjøpsanbefaling på Elkem. Det gjennomsnittlige kursmålet var 33,78 kroner, eller 50 prosent høyere enn dagens nivå.

Silikon i minus

Det er Elkems silikonvirksomhet som sliter tyngst om dagen. I andre kvartal i fjor leverte dette området et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 743 millioner kroner, mens det denne gangen endte med minus 374 millioner. Selskapet forklarer nedturen med lavere salgspriser og salgsvolum.

«I tillegg ble resultatet for divisjonen negativt påvirket med 100 millioner kroner som følge av vedlikeholdsstans i Kina og 70 millioner kroner som følge av lagernedskrivning», opplyser Elkem i rapporten.

Men silisiumvirksomheten, som var fjorårets store inntjeningsmaskin, merker også nedturen. Her endte EBITDA på 1,1 milliarder kroner, mot nesten 3 milliarder i fjor.

«Det er fortsatt et svakt markedssentiment ved inngangen til tredje kvartal. (...) Markedene for silikoner forventes fortsatt å være utfordrende, og Elkem planlegger å kjøre med redusert kapasitet for å optimalisere produktmiksen. Prisene for silisiumprodukter er i en nedadgående bane inn i tredje kvartal, men dette motvirkes delvis av lavere råvarekostnader», står det i kvartalsrapporten.

Elkem

 
(Mill. kr)2. kv./232. kv./22
Driftsinntekter9.25812.326
Driftsresultat4543.762
Resultat før skatt2553.773
Resultat etter skatt612.982