<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Uventet lav inflasjon støtter børsene

USAs inflasjonstall for juli løftet aksje- og obligasjonsmarkedet torsdag. Novo Nordisk og Six Flags, verdens største fornøyelsesparkselskap, fikk likevel kursfall.

Publisert 10. aug. 2023 kl. 16.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
HOLD DEG FAST!: Six Flags, verdens største fornøyelsesparkoperatør, var torsdag blant selskapene som la frem skuffende tall for andre kvartal. Foto: Bloomberg

Amerikanske inflasjonstall påvirket finansmarkedene torsdag. Konsumprisveksten bykset fra 3,0 prosent i juni til 3,2 prosent i forrige måned, mens økonomene hadde sett for seg 3,3 prosent. Kjerneinflasjonen sank imidlertid med 0,1 prosentpoeng, til 4,7 prosent, og var dermed den laveste siden oktober 2021. Her lå konsensusestimatet på 4,8 prosent.

Rapporten bidrar til at sannsynligheten for en renteheving i september falt. Derivatmarkedet priser nå inn en 90 prosent sjanse for at Fed sitter på gjerdet også neste måned, mens dette ble ansett som 82 prosent sannsynlig for en uke siden.

De internasjonale børsindeksene var generelt opp torsdag ettermiddag. Novo Nordisk-kursen sank imidlertid med 1 prosent, etter at legemiddelgiganten publiserte tall for andre kvartal. Omsetningen vokste med 30 prosent, justert for valutaendringer, mens bunnlinjen fikk et løft på 43 prosent. Salget av sukkersyke- og fedmemedikamenter var særlig sterkt. Et problem er at Novo Nordisk ikke har nok kapasitet til å møte den skyhøye etterspørselen. I tillegg var det på forhånd knyttet svært mye optimisme til kvartalsrapporten, og inntektene bommet på konsensusestimatet.

På New York-børsen var Ralph Lauren nær uendret, selv om både inntektene og inntjeningen overrasket positivt. Europa og Asia var lyspunkter, mens hjemmemarkedet dabbet av. Ledelsen meldte dessuten at utsiktene for tredje kvartal var mindre oppløftende, idet inflasjon og redusert kjøpekraft begrenser folks evne og vilje til å kjøpe dyre klær.

Amerikanske fornøyelsesparker sliter allerede med de samme utfordringene. Six Flags, som eier flere slike anlegg enn noe annet selskap, skuffet stort i andre kvartal. Inntektene ble 5 prosent lavere enn ventet, mens inntjeningen viste seg å bli mindre enn en tredel av konsensusestimatet. Etterspørselen var ikke bare svekket som følge av at husholdningene har mindre kjøpekraft, men også fordi dårlig vær dempet folks lyst til å vandre rundt og stå i kø i fornøyelsesparker. Kursfallet ble på 2 prosent.