<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

225.557 nordmenn skylder 57,1 milliarder kroner

Totalt har 225.557 nordmenn utestående betalingsanmerkninger for 57,1 milliarder. Oslo skiller seg ut.

Publisert 16. aug. 2023 kl. 13.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 355 ord
REGISTRERER BETALINGSANMERKNINGER: Experian-direktør Veronica Flyckt. Foto: Experian

Til tross for en utfordrende makroøkonomisk utvikling med høye renter, stigende priser og lavere vekst, viser nye tall fra data- og analyseselskapet Experian at andelen nordmenn med betalingsanmerkninger er stabil.

Ved utgangen av juli hadde 4,9 prosent av de over 18 år én eller flere betalingsanmerkninger, hvilket er en nedgang fra fem prosent på samme tid i fjor. Totalt har 225.557 nordmenn utestående betalingsanmerkninger for 57,1 milliarder. For et år siden var totalbeløpet på 58,8 milliarder, hvilket er en nedgang på 2,9 prosent.

Selv om man ikke ser det i betalingsanmerkningene per nå er det naturlig å tenke at flere husholdninger har fått redusert kjøpekraft den siste tiden på grunn av økte priser og høyere rentekostnader, som igjen påvirker husholdningenes evne til å betale regningene sine.

Tidsetterslep

Experian-direktør Veronica Flyckt er spent på hvor mange av husholdningene som «sliter» økonomisk som faktisk klarer å justere ned forbruket i stor nok grad fremover.

– Det er viktig å påpeke at betalingsanmerkninger er sent i kredittsyklusen, og som regel prøver kredittilbydere og inkassoselskaper å tilrettelegge med nedbetalingsplaner hvis regninger forfaller før en betalingsanmerkning registreres. Poenget er at det kan være et visst tidsetterslep på betalingsanmerkninger, og det blir interessant å følge med på den videre utviklingen, sier Flyckt i en melding.

Stor fylkesvis variasjon

I Oslo har totalbeløpet økt med 4,4 prosent det siste året, og er med dette landets eneste fylke med en økning. Fylket med størst nedgang er Troms og Finnmark hvor beløpet har gått ned med 6,3 prosent. I Innlandet og Rogaland har nedgangen vært på henholdsvis 6,1 og 5,9 prosent, ifølge Experian.

– Selv om Oslo er det eneste fylket med en økning, er det likevel det fylket hvor medianbeløpet pr. skyldner er lavest sammenlignet med resten av landet. I Oslo er beløpet på 25.000 kroner, mens det i Troms og Finnmark er på 45.218 kroner, sier Flyckt. 

Økning blant de over 60 år

I alle aldersgrupper har antall personer med betalingsanmerkninger blitt redusert i løpet av de siste 12 månedene med unntak av de over 60 år. Totalt skylder gruppen med personer på over 60 år 14,9 milliarder, hvilket er en økning på hele 19,9 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.