<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svensk millionregn etter VM-jubel

Svenskene slo vertslandet Australia i årets bronsefinale i fotball-VM for kvinner. Det gir milliondryss over spillerne.

Publisert 19. aug. 2023 kl. 15.34
Oppdatert 19. aug. 2023 klokken 15.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 309 ord
KLIRRER I KASSEN: Svenskene kan juble for bronse i årets verdensmesterkskap i fotball for kvinner. Her fra en treningskamp mellom Norge og Sverige i Gøtebørg i april, som endte i uavgjort (3-3). Foto: NTB

Mens Norge ble knust av Japan 3-1 i åttendelsfinalen i årets verdensmesterskap i fotball for kvinner, som avholdes i Australia og New Zealand, har det gått langt bedre for svenskene.

Lørdag formiddag tok svenskene umiddelbart tak i kampen i bronsefinalen mot Australia. Midtveis i første omgang fikk Sverige straffe, som ble sikkert satt av Fridolina Rolfö. Ledelsen økte til 2-0 i andre omgang da Kosovare Asllani hamret til med strak vrist. 

Det var nok til å sikre Sverige bronsemedaljen for andre gang på rad. Også i Frankrike i 2019 ble de nummer tre, før de i mellomtiden tok sølvmedaljen i OL i Japan i 2021.

Spillernes belønning etter VM-suksessen blir en individuell bonus på 2 millioner svenske kroner, skriver Dagens Industri, som tilsvarer vel 1,95 millioner norske kroner med dagens kurs.

Svenskene må riktignok vente noen måneder før pengene kommer inn på kontoen, da skatt og eventuelle øvrige avgifter må trekkes fra i Australia. Tidligst i november kan pengene utbetales, ifølge avisen.

Millionbonus

Samtidig får det svenske fotballforbundet utbetalt en bonus på 28 millioner svenske kroner for lagets prestasjoner. 

Australierne skal ikke henge med hodet selv om det ble et tøft tap i bronsefinalen. Spillerne her får utbetalt en individuell bonus på over 1,8 millioner kroner for fjerdeplassen.

Finalen i årets VM spilles imidlertid på søndag. Klokken 12 norsk tid kjemper Spania og England om å ta med seg gullet hjem. Den individuelle bonusen for vinnerlaget vil være på 3,0 millioner kroner, mens andreplassen må nøye seg med vel 2,2 millioner kroner.

Totalt blir 1,2 milliarder kroner fordelt på de 32 kvinnelandslagene i årets VM i Australia og New Zealand – en tredobling fra VM i Frankrike i 2019. 

Det er likevel småtterier sammenlignet med herrene: De 32 landslagene som deltok i fotball-VM for menn i Qatar i 2022 delte en premiepott på vel 4,85 milliarder kroner, ifølge Sky Sports.