<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Feil om indeksfond

Vi i Nordnet er glade for at åtte av de ti mest eide fondene blant våre kunder i Norge er indeksfond, skriver spareøkonom Bjørn Erik Sættem.

Publisert 20. sep. 2023 kl. 16.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 302 ord
TIL FORSVAR FOR INDEKSFOND: En snill måte å lese kommentaren på er å si at Sissener blander sammen «indekslignende høyrentefond» med aksjeindeksfond, skriver Bjørn Erik Sættem. Foto: Nordnet

Mandag 18. september har Philippe Sissener en kommentar i Finansavisen med tittelen «Vet folk egentlig hva de kjøper?». En snill måte å lese kommentaren på er å si at Sissener blander sammen «indekslignende høyrentefond» med aksjeindeksfond.

Sissener påstår at indeksfondene ikke stemmer på generalforsamling. Det er feil. Indeksfondforvalterne, i alle fall de norske, stemmer på nær alle generalforsamlinger.

Sissener påstår at indeksfondene ikke bidrar med kapital i form av emisjoner. Det er også feil. Tvert imot, indeksfond blir ofte preferert i tildelingen siden de er langsiktige investorer, og ikke «flippere» som selger aksjene ved første anledning.

Når det gjelder high yield-fond, er det godt mulig at Sissener har rett når han hevder at de indeksnære high yield-fondene i Norden har levert betydelig lavere avkastning enn de aktivt forvaltede high yield-fondene

Vi i Nordnet er glade for at åtte av de ti mest eide fondene blant våre kunder i Norge er indeksfond, og at annenhver fondskrone er investert i indeksfond – noe som er det dobbelte av landsgjennomsnittet. Med indeksfond får kundene våre markedsavkastning til en lav kostnad. Mange undersøkelser viser at aktive aksjefond som gruppe taper mot sammenlignbare indeksfond, målt etter kostnader. Vi ser også at eiertiden for et indeksfond er lengre enn for aktive fond, noe som reduserer timingrisikoen og øker kundenes langsiktige avkastning.

Når det gjelder high yield-fond, er det godt mulig at Sissener har rett når han hevder at de indeksnære high yield-fondene i Norden har levert betydelig lavere avkastning enn de aktivt forvaltede high yield-fondene. Men hvis vi går til USA, ser vi at amerikanske high yield fond som gruppe har tapt mot indeksen på lang sikt. Den årlige SPIVA U.S. Scorecard-rapporten fra S&P viser nemlig at mellom 70 og 80 prosent av de aktive high yield-fondene har gitt svakere avkastning enn referanseindeksen siste 5, 10 og 15 årene.

Bjørn Erik Sættem

Spareøkonom i Nordnet