<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker: – En panikkbølge inn i finansmarkedene

Helgens overraskelsesangrep på Israel preger markedene. Analytiker mener spenningen kan eskalere ytterligere ettersom både USA og Iran nå trekkes inn i uroen.

Publisert 9. okt. 2023 kl. 08.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 255 ord
SENIORANALYTIKER: Ipek Ozkardeskaya i Swissquote Bank. Foto: Swissquote Bank

Hamas uventede angrep på Israel i helgen sender Brent-oljen opp 3,61 prosent til 87,63 dollar fatet, mens WTI-oljen nå stiger 3,83 prosent prosent til 85,96 dollar fatet.

Ifølge Wall Street Journal har Iran hjulpet Hamas med å organisere angrepet, og USA sier at de sender krigsskip til regionen.

«Eskalering av spenningene sendte en panikkbølge inn i finansmarkedene mandag morgen. Et fat amerikansk råolje ble handlet over 87 dollar, ettersom frykten for en potensiell gjengjeldelse mot Iran truer passasjen av fartøyer som frakter olje gjennom Hormuzstredet og snur markedsretorikken fra en potensielt avtagende global oljeetterspørsel til et stramt globalt tilbud», skriver senioranalytiker i Swissquote Bank, Ipek Ozkardeskaya, i en kommentar.

Hun påpeker at det er vanskelig å forutsi omfanget av geopolitiske sjokk, men mener at det faktum at både USA og Iran trekkes inn i uroen antyder at spenningen kan eskalere ytterligere.

Seriøs oppsiderisiko

Ozkardeskaya skriver videre at denne krigen fra et geopolitisk perspektiv er annerledes enn den i 1973 fordi det politiske og geopolitiske landskapet er ulikt.

«For det første angriper ikke de arabiske landene Israel sammen. For det andre har OPEC-landene ledig kapasitet som de villig begrenser for å opprettholde oljeprisen over 80 dollar pr. fat, men de tenker ikke nødvendigvis på en tredobling av oljeprisen – noe som bare vil fremskynde energiomstillingen», påpeker hun. 

For det tredje mener senioranalytikeren at USA kan fortsette å utnytte sine strategiske oljereserver for å utjevne et potensielt prissjokk.

«Når det er sagt, er en potensiell gjengjeldelse mot Teheran en seriøs oppsiderisiko for oljeprisen. Vi vil følge med på utviklingen, men spekulerer ikke på en vill i oljeprisen foreløpig», skriver Ozkardeskaya.