<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi har en viktig makrouke foran oss

Denne uken offentliggjøres flere makronyheter i USA. Seniorøkonom Sara Midtgaard er særlig spent på torsdagens inflasjonstall.

Publisert 27. nov. 2023 kl. 10.10
Oppdatert 27. nov. 2023 klokken 10.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 263 ord
FØLGER DEN ØKONOMISKE UTVIKLINGEN I USA: Seniorøkonom Sara MIdtgaard i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme

Denne uken retter markedet øynene nok en gang mot den viktige PCE-deflatoren som publiseres i USA. I tråd med inflasjonstallene som vi allerede har fått, venter Handelsbanken at årsveksten i total-PCE vil avta fra 3,4 prosent i september til 3,1 prosent i oktober – drevet av energiprisene. Samtidig venter Handelsbanken at kjerne-PCE vil falle fra 3,7 prosent til 3,5 prosent – hvilket er under Feds årsestimat.

Er rentetoppen nådd?

«Dersom tallene kommer inn som ventet, vil det gjøre markedet enda mer overbevist om at rentetoppen er nådd for denne gang», skriver seniorøkonom Sara Midtgaard i en rapport.

Tjenesteprisveksten, som er favorittindikatoren til sentralbanksjef Jerome Powell, er også ventet å avta. Denne komponenten utelukker energi- og husleiepriser.

Beige Book

På onsdag offentliggjøres Feds Beige Book, som gir anekdotisk informasjon om den økonomiske utviklingen innen de 12 forskjellige Fed-distriktene.

«I de harde makrodataene som vi har fått så langt ser det ut til at det amerikanske arbeidsmarkedet kjøles noe mer ned, samtidig som at prisveksten avtar. Beige Book kan gi ytterligere informasjon om hvordan de forskjellige distriktene opplever arbeidsmarkedet og vekstutsiktene», skriver Midtgaard.

Jerome Powell

Midtgaard er spent på å høre hva sentralbanksjef Powell har å si på fredag. Da skal han først holde et innlegg på Spelman Collage i Atlanta, hvor han også kommer til å svare på spørsmål. Noen timer senere skal han og Fed-medlem Lisa Cook delta i en samtale om innovasjon og teknologi.

PMI-tall fra USA, som ble offentliggjort fredag i forrige uke, peker mot flatere vekstutsikter for amerikansk økonomi. Alle indeksene, både for total, tjenester og industri, er så si på 50- streken - hvilket er et nøytralt nivå.