<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gir bort rekordbeløp

Aldri før skal en tidligere student ha gitt så mye penger til et universitet i Kina.

Publisert 29. nov. 2023 kl. 11.01
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 232 ord
SETTER NY REKORD: Xiaomi-gründer Lei Jun. Foto: Bloomberg

President Xi Jinpings fokus på å redusere velstandsforskjellene i Kina gjennom sin «felles velstand»-kampanje har ledet til en økning i donasjoner fra bemidlede personer i senere tid.

Nå har Lei Jun (53), en av grunnleggerne av teknologiselskapet Xiaomi, gjort en rekordstor donasjon til universitetet han selv gikk på, Wuhan University, melder Bloomberg.

Lei Jun er nummer 135 på Bloombergs milliardærrangering med en formue på 14,3 milliarder dollar, tilsvarende drøyt 152 milliarder kroner. Forbes anslår formuen hans til 12,9 milliarder dollar, som kvalifiserer til en 20. plass på magasinets egen Kina-rikingliste.

Rekordstor donasjon

Donasjonen hans nå beløper seg til 1,3 milliarder yuan, som tilsvarer rett i underkant av 2 milliarder kroner.

Angivelig skal dette være den største donasjonen som noen gang er gitt til et kinesisk universitet fra en tidligere student.

Pengene vil bli brukt på innovasjon innen informatikk, studentutvikling samt forskning innen seks grunnleggende fagområder, opplyser universitetet på sin egen Weibo-konto, ifølge nyhetsbyrået.

Tidligere skal Lei Jun ha overført hele 2,2 milliarder dollar i Xiaomi-aksjer til de to stiftelsene Xiaomi Foundation og Lei Jun Foundation.

Han gikk ut av Wuhan-universitetet i 1991 med en bachelorgrad i informatikk og fikk året etter jobb i programvareselskapet Kingsoft, som han senere ble sjef for. I 2000 etablerte han Joyo.com, en netthandelsplattform som ble kjøpt opp av Amazon i 2004. Xiaomi ble opprettet i 2010 av Lei Jun og seks andre, og omsatte i fjor for 280 milliarder yuan, rundt 420 milliarder kroner.