<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Spekulasjonene lever i beste velgående

Flere Fed-representanter har i det siste forsøkt å tone ned forventningene om rentekutt i USA.

Publisert 21. des. 2023 kl. 09.22
Oppdatert 21. des. 2023 klokken 09.23
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 200 ord
FØLGER DEN ØKONOMISKE UTVIKLINGEN I USA: Nils Kristian Knudsen, Sara Midtgaard og sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Iván Kverme

Etter flere uker med oppgang på New York-børsen var det mange som fikk en kalddusj onsdag. Nasdaq og S&P 500 falt 1,5 prosent mens Dow Jones gikk ned 1,3 prosent. 

BNP

Torsdag ettermiddag offentliggjøres reviderte BNP-tall fra USA, som Handelsbanken forventer vil vise en annualisert vekst på 5,2 prosent i tredje kvartal, og de ukentlige tallene for nye dagpengesøkere, hvor det er ventet at søkertallene vil ha tatt seg litt opp igjen til 215.000. Antall personer som blir gående som stønadsmottakere har imidlertid vist en noe mer overbevisende trend oppover.

«Men med tanke på renteutsiktene fremover, er nok markedet først og fremst opptatt av PCE-tallene som kommer i morgen», skriver Handelsbanken i en ny rapport.

PCE

PCE-tallene (personal consumption expenditure), er en viktig økonomisk indikator som brukes i USA for å måle personer og husholdningers forbruk av varer og tjenester. Den amerikanske sentralbanken bruker blant annet tallene til å anslå inflasjonen.

Handelsbanken forventer en ny måned med mer moderat vekst, opp 0,2 prosent måned over måned, og en videre nedgang i årsveksten; til 3,3 prosent i november.

Spekulasjonene lever

«Spekulasjonene om tidlig rentekutt i USA lever altså i beste velgående, selv om flere Fed-representanter i det siste nok har forsøkt å tone disse forventningene litt ned», skriver Handelsbanken.