<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Jeg vil ha så lite bitcoin som mulig

– Det er i praksis et instrument for ren spekulasjon, sier Sveriges sentralbanksjef.

Publisert 12. mars 2024 kl. 14.54
Oppdatert 12. mars 2024 klokken 15.23
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 232 ord
SKEPTISK: Erik Thedéen, sentralbanksjef i Sverige. Foto: Bloomberg

Sveriges sentralbanksjef, Erik Thedéen, ønsker å holde bitcoin unna Sveriges finansielle system, ifølge Dagens Industri.

– Det er et instrument som er helt umulig å verdsette, og vi vil ikke bringe det inn i den svenske finansielle sektor, sier Thedéen til nyhetsbyrået TT.

– Jeg har både i tidligere og nåværende rolle uttrykt stor uro rundt bitcoin. Det er i praksis et instrument for ren spekulasjon, sier han.

Selv om børsnoterte bitcoin-fond (ETF-er) har fått tommel opp i USA, og Storbritannias finanstilsyn ikke vil stå i veien for et børsnotert kryptomarked, er Riksbanken-sjefen skeptisk til kryptovalutaer.

– Jeg vil ha så lite som mulig av bitcoin i svensk finanssystem, sier Thedéen.

Øyner 100.000 dollar

Den svenske sentralbanksjefens uttalelser kommer samtidig som bitcoin setter nye rekorder.

Mandag var kryptovalutaen oppe i over 72.000 dollar, etter en oppgang på rundt 50 prosent den seneste måneden.

Mye av oppgangen kan forklares med at det amerikanske finanstilsynet (SEC) i starten av januar godkjente bitcoin-ETF-er, som innebærer at tradisjonelle finansgiganter som BlackRock og Fidelity kan tilby krypto til sine kunder. Dessuten nærmer det seg «halving». Hvert fjerde år halveres mengden bitcoin som blir produsert, og året etter de seneste halveringene har bitcoin steget kraftig.

Torbjørn Bull-Jensen, adm. direktør i K33, sa nylig til Finansavisen at han ikke blir overrasket om bitcoin-kursen går «betydelig forbi 100.000 dollar» i år. Han spådde samtidig at det blir store svingninger.