<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Norge blir Nordens Cuba

– Beskjeden er klar: Hvis du skal gründe et selskap i Norge, sørg for å flytte ut først. Norge er i ferd med å bli Nordens Cuba, sier kryptomilliardær Alex Svanevik.

Publisert 25. mars 2024 kl. 10.50
Oppdatert 27. mars 2024 klokken 08.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 496 ord
RÅDER GRÜNDERE TIL Å RØMME: Gründere blir holdt som gissel i Norge, sier Alex Svanevik, og: Norge blir effektivt Nordens Cuba. Foto: Nansen

Alex Svanevik står bak kryptoanalyseselskapet Nansen. Men han flyttet fra landet lenge før oppstart. Nå råder han alle andre gründere til å gjøre det samme.

«Den norske regjeringen dreper oppstartsselskaper,» tordner han i et flammende innlegg på X.

«Skattesystemet var dårlig nok for gründere, men nå tar de det enda lenger,» skriver han videre.

Svanevik sikter til exit-skatten finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) strammet til i forrige uke. Opprinnelig ble latente gevinster skattefrie etter fem år ute. Så ble de latente evig, men nå må latent skatt betales i løpet av 12 år etter utflytting.

Kryptogründer

Det har fått Alex Svanevik til å reagere kraftig. Svanevik er født i Bergen, men har bodd mange steder gjennom livet. Etter å ha bodd noen år i Storbritannia innvandret han til Norge igjen i 2011, og bodde i Oslo. I 2016 flyttet han ut igjen, denne gangen til Spania, før han flyttet videre til Hong Kong og videre til Singapore, der han har hatt registrert adresse siden 2022.

Da hadde Svanevik startet kryptoanalyseselskapet Nansen. Det skjedde i april 2020 sammen med Lars Krogvik og russiske Evgeny Medvedev. Selskapet lager analyser på blokkjededata for investorer og kryptoentusiaster på tvers av hundrevis av millioner «lommebøker».

Målet er å bidra til at kunder finner gode investeringsmuligheter i kryptomarkedet med analysert sanntidsdata, slik Bloomberg serverer finansiell data til analytikere og investorer i aksjemarkedet.

God for 1,25 mrd.

Nansen hentet i juni 2021 12 millioner dollar fra venturefondet Andreessen Horowitz, da til en prising på 75 millioner dollar, eller 640 millioner kroner.

Kun et halvt år senere hentet selskapet igjen penger, denne gangen til en prising på 750 millioner dollar, eller 6,7 milliarder kroner. Svanevik ble følgelig søkkrik på papiret, og ble av Kapital anslått å ha en formue på 1,25 milliarder kroner i fjor høst.

Svanevik kan takke seg selv for at han flyttet fra Norge lenge før en slik formue ble skapt.

På X skriver han: «Hvis du forlater landet etter å ha hentet penger til et oppstartsselskap, må du nå betale exit-skatt på mer enn 30 prosent av selskapets verdi – selv om du aldri har fått ut en dollar av selskapet personlig.»

«Og det blir bare verre etter hvert som du henter mer penger i senere finansieringsrunder.»

Svanevik sikter til at gründere som får priset opp verdien av selskapet får en latent gevinst på sine gründeraksjer som beskattes med 37,84 prosent.

– Beskjeden er klar

«Som en konsekvens av det blir du holdt som gissel som gründer i Norge,» skriver Svanevik på X, og legger til: «Norge blir effektivt Nordens Cuba».

Svanevik peker på at norsk økonomi er svært avhengig av fossil energi, og at gründere er de eneste som kan gi Norge en mer diversifisert økonomi. Exit-skatten bidrar ikke til det. Svanevik slår fast:

«Beskjeden er klar: Hvis du skal gründe et selskap i Norge, sørg for å flytte ut først.»

Finansavisen har forsøkt å komme i kontakt med Svanevik etter innlegget, men han har ikke besvart henvendelsen.