<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette skjer til uken

Resultatrush, boligpriser og inflasjon. Dette er de viktigste hendelsene i uken som kommer.

Publisert 5. mai 2024 kl. 11.18
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 595 ord
VÅRSLIPP: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank omtaler vårens boligmarked som en vårflom. Bildet av Dronning Eufemias gate, Bjørvika og Oslo sentrum. Foto: Iván Kverme

Dette er noen av de viktigste hendelsene i uken som kommer.

Resultatrushet fortsetter

Selskapene på Oslo Børs er i full sving med å levere tall for årets første kvartal. Mange av tungvekterne har allerede lagt frem tall, og til uken er det duket for de første tallene fra lakseoppdretterne.

Færøyske Bakkafrost legger frem tall mandag morgen klokken 06.00. For oppdretterne med virksomhet i Norge har første kvartal vært preget av dårlig fiskehelse og mye dårlig laks i markedet.

Bakkafrost har derfor blitt dratt frem av flere analytikere som et selskap som kan ha gjort relativt bra i kvartalet, ettersom man på Færøyene ikke har hatt de samme utfordringene som i Norge.

«Det kommer til å være veldig mye nedklasset fisk, og det gjør at det vil være veldig fordelaktig å eie selskapene som ikke har blitt rammet av problemene. Det norske regelverket tillater ikke eksport av produksjonsfisk, så hvis du kommer fra Færøyene eller Island så slipper du hele den problematikken, sa sjømatanalytiker Christian Nordby til Finansavisen tidligere i april.

Onsdag får vi også rapporten fra verdens største lakseoppdretter, Mowi. Selskapet har allerede varslet markedet om at det fikk et operasjonelt driftsresultat på 201 millioner euro i kvartalet.

Onsdag får vi også tall fra Aker, DNO, 2020 Bulkers, med flere.

SJEFØKONOM: Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank. Foto: Jan Inge Haga

Boligpriser

Mandag klokken 11.00 vil Eiendom Norge legge frem boligprisstatistikken for april.

– Jeg synes alltid april-tallene er mest spennende. Da er det ekstra mange som vil selge boligene sine, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank.

Normalt snakkes det om «vårslippet» av boliger i april. Knudsen kommenterer at i år er såpass mye til salgs i boligmarkedet at det heller er snakk om en vårflom.

– Nå får vi virkelig se hvor skremt folk egentlig er av rentehoppene og om de fortsatt er villige til å betale. Boligmarkedet har klart seg mye bedre gjennom rentehoppene enn de fleste hadde fryktet. Hvis boligprisene også holder seg gjennom disse vårmånedene, er faren for stor prisnedgang adskillig mindre enn mange har fryktet, sier han.

Kutter Sverige renten?

Den svenske Riksbanken har rentemøte onsdag klokken 09.30. I den pengepolitiske rapporten fra mars åpnet Riksbanken for at renten kunne kuttes allerede i mai eller juni.

Situasjonen i nabolandet er annerledes enn her hjemme, hvor eiendomsmarkedet har blitt kraftig påvirket samtidig som ledigheten har økt og inflasjonen har falt.

– Dette bereder grunnen for rentekutt. Det er cirka 50/50 for uendret eller rentekutt på dette møtet, så dette blir spennende. Det blir i tilfelle den første av de sentralbankene som betyr mye for oss som kutter renten, sier Knudsen.

– Hvis de ikke kutter nå, er det stor sjans for at de kutter på neste møte den 26. juni, altså like etter Norges Banks rentemøte 20. juni, sier han.

Norsk inflasjon

Fredag klokken 08.00 vil Statistisk Sentralbyrå (SSB) legge frem inflasjonstall for april.

– Forrige tall var en positiv overraskelse med lavere inflasjon enn Norges Banks anslag. Men siden den gang har det vært stang ut på de fleste andre områder med tanke på rentekutt, sier Knudsen.

Ifølge sjeføkonomen anslår Norges Bank 3,5 prosent for samlet inflasjon og 4,2 prosent for kjerneinflasjon i andre kvartal.

Han mener at inflasjonstallet vil være det siste halmstrået for å kunne håpe på rentekutt i september.

– Skal det være sjans for kutt i september, må også dette tallet komme lavere enn Norges Banks anslag, sier Knudsen.