<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Fotomontasje: Kapital / Foto: Getty Images og produsentene

Fem skotips til våren

Her er fem gode skotips som kan hjelpe deg med valg av nytt fottøy denne våren. 

Publisert 12. apr. 2024 kl. 13.22
Oppdatert 29. apr. 2024 klokken 11.35
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 902 ord

Chunky ortopedi

Den er ikke noe særlig for kontorer med slipsregler, uansett hva folk skulle finne på å mene. Men Clarks Wallabees har gjort comeback de siste årene – trenden er omtrent nå høyaktuell i Norge – og følgelig derfor aktuell til din fritidslook. Populær innen hiphop-kulturen har den også vært i flere årtier. Sånn sett ingen nykommer. 

Clarks Wallabees, 1.600 kroner. Foto: Zalando

Hva er en Wallabee, sier du kanskje? En komfortabel sko med crepesåle, overdel i semsket skinn og en håndsydd, nærmest dekorativ søm langs hele oversiden av foten, fra tupp til snøring. Elegant er den kanskje ikke, heller quirky og rar, men avslappet og behagelig er den absolutt. Nærmere tøffel enn dressko, selv om den for noen (eksempelvis Wes Anderson) går til dressen også. Rett og slett stilig, om brukt riktig. For ikke å nevne unisex. 

Modellen har for øvrig sitt opphav i et design som skomerkets eier Lance Clarke kom over i Tyskland på 60-tallet. 

Et par av Clarks’ originalutgave kan du knabbe med deg for noe over 1.500 kroner. 

Iført Clarks: David Beckham med Wallabees under moteuken i London i 2018. Selv om det er seks år siden, er skoen minst like aktuell, om ikke mer, den dag i dag. Foto: Neil Mockford/Getty Images

Loafers til alt mulig

Vi vet ikke hvor mange ganger vi har skrevet om denne. Men vi gjør det igjen uansett, og tillater samtidig å sitere oss selv: “Modellen er en avart av mokasinen, er unisex og ble utviklet i Aurland på 1930-tallet, men ble popularisert av preppy Ivy League-kids med trust funds på vei mot samfunnstoppen.” 

Penny loafers fra Carmina, 4.800 kroner. Foto: Carmina

Gå for den norske, Aurlands, eller se til det store utland. Glem heller ikke Guccis klassiker. England (Edward Green), Spania (Carmina) og Portugal (Myrqvist) gjør ypperlige loafers. De burde for alle praktiske formål være randsydd. Og for alle norske forhold (grus og regn) burde de ha en gummisåle utenpå lærsålen. 

Siden det ikke er så altfor lenge til sommer og ferietid, er loaferen ekstra aktuell. Fordi ingen sko er bedre å reise med. Denne skoen er såpass allsidig at du med et par loafers i bagasjen (eller på føttene) kan komme unna med å bringe kun ett par sko på reisen. Å reise lett er som kjent best (og billigst). 

Velger du et par i brunt, semsket skinn eller sort kalveskinn har du sko som passer til alt, i mange år fremover. 

Passer alt og alle. 

De vet: søskenparet og artistduo Finneas O’Connell og Billie Eilish under årets Oscar-utdeling. De er ulastelig antrukket i årets skotrender. Henholdsvis loafers og ballett-pumps. Foto: WireImage/Getty Images

Slippers og ballett-pumps

Vogue og Glamour har allerede meldt det: Avslappede slippers som såvidt krysser inn i den noe mer formelle sfæren er blant it-skoene for 2024. Eksempelvis i form av flate ballettsko skråstrek pumps, som sistnevnte motepublikasjon også poengterer var it-sko i 2023. Gjerne med mesh. 

Nettopp populariteten er nok grunnen til at “alle” merker nå har skoen i sine kolleksjoner. Fra H&M til Ferragamo. Fra 350 til 15.000 kroner. Avbildet er blant de dyrere og stiligere, fra Chloé til 6.500 kroner. 

Pumps fra Chloé, 6.500 kroner. Foto: Chloé

Sleeke sneakers

Som vi har omtalt i tidligere utgaver av Kapital, er Adidas Samba straks opppbrukt. Denne retro-sneakeren har alle forbarmet seg over de siste årene. Nike Air Force One er også uendelig populær, alle og enhver og deres barn er utstyrt med slike, tilsynelatende uansett vær, sesong og år. Men ingen trenger å være kledd som en ungdomsskoleelev på kontoret. 

Vi har saumfart hva sneakerekspertene skriver om 2024 på nett. Her nevnes mye av det samme som før. Vintagelook i skinn (slike som nettopp Samba) med estetikk fra 60- og 70-tallet er fortsatt hot, det samme er småretro joggesko og gymsko som tatt rett ut fra 90-tallet og Jerry Seinfelds garderobe (som New Balance). 

Den dressy sneakeren ser vi imidlertid litt sjeldnere nå, til tross for at det var nettopp denne skoen og merker som Common Projects som på mange måter gjorde joggesko stuerent for voksne og (til) arbeid. Så hvorfor ikke se tilbake på denne typen? Nå har selv de mest konservative, britiske skoprodusentene sluppet sine tolkninger, med priser som varierer fra avskrekkende til tålererbare. George Cleverley er blant disse så ellers konservative merkene, vanligvis tuftet på bespoke, skreddersøm av sko. Deres sneakers i semsket skinn koster passende nok nærmere 5.000 kroner. 

Luksussneakers fra George Cleverley, 5.000 kroner. Foto: George Cleverley

Boots holder våren ut

Fiat-boss Gianni Agnelli gikk med boots og dress tilsynelatende året rundt. Og i hvert fall i Norge kan vi tillate oss det samme ut våren. 

Her er valgmulighetene mange, så vi runder av med en kvartett til skohyllen.

Vil du holde antrekket propert til dress? Da er en klassisk britisk støvel, som Edward Green Galway, rett valg. Mer avslappet? En chukka boot med crepesåle og semsket skinn er perfekt. Eventuelt en Chelsea boot, uten snøring eller stress. Noe mer spennende? Cowboyboots er fortsatt trendy, til både ham og henne.

Om ovennevnte ikke er røft nok, sjekk ut amerikanske Red Wings ikoniske arbeidsstøvel, 1907 Moc Toe. 

Støvler fra Edward Green, 28.000 kroner. Foto: Edward Green
Boots fra Red Wing, 4.000 kroner. Foto: Red Wing Shoes
Chelsea boots fra Crockett & Jones, 6.500 kroner. Foto: Crockett & Jones
Cowboy boots fra Alohas, 3.900 kroner. Foto: Høyer