<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lengste tapsrekke siden 1980 for sportsgigant

Nike har falt på børs ni dager på rad etter at investorer er bekymret for Kinas økonomi.

Publisert 23. aug. 2023 kl. 12.14
Oppdatert 23. aug. 2023 klokken 12.14
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 250 ord
KINA-SMELL: Kina er et av Nikes viktigste marked.  Foto: Bloomberg

Nike-aksjen endte ned for niende dag på rad tirsdag, hvilket er den lengste tapsrekken siden selskapet ble børsnotert i 1980 på New York Stock Exchange, ifølge Bloomberg.

Nedturen skyldes blant annet at Kina, som er et nøkkelvekstmarked for Nike, befinner seg i en dyp finansiell krise. Etter å ha lagt frem flere skuffende økonomiske tall, har Kina til og med sluttet å rapportere om ungdomsledigheten i landet.

Kinas detaljhandelsvekst falt til 2,5 prosent i juli, som var godt under medianprognosen på 4 prosent.

«Investorene innser at Kinas vekst kommer til å bli langsommere,» sa Matt Maley, sjefstrateg for markedet ved Miller Tabak + Co. Samtidig innser investorene at Kina ikke kommer til å gjøre like mye som det har gjort tidligere for å øke veksten, la han til, ifølge Bloomberg.

Nedgangen har slettet nesten 13 milliarder dollar av Nikes markedsverdi, tilsvarende 150 milliarder kroner.

Bommet på forventningene

Nedturen skyldes også at forhandleren og Nike-partneren Dick's Sporting Goods rapporterte skuffende resultater for andre kvartal og reduserte senket guidingen for året, delvis på grunn av mer tyveri i sine butikker, ifølge Bloomberg.

I slutten av juni la Nike frem kvartalstall som bommet på analytikernes inntjeningsestimat, for første gang på tre år. Bunnlinjen i fjerde regnskapskvartal ble 66 cent per aksje, mot ventet 67 cent. 

Omsetningen overrasket positivt, men var skarve 5 prosent høyere enn ett år tidligere. Dessuten krympet bruttomarginen med 1,4 prosentpoeng, til 43,6 prosent. Heller ikke ledelsens forespeilte salgsvekst på 4-6 prosent i inneværende regnskapsår var særlig imponerende. Konsensusestimatet var på 6,3 prosent.

Nike-aksjen er ned 14 prosent det siste året.