<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi er ekstremt oppmuntret

Nykode Therapeutics-sjefen er svært så oppglødd etter at de endelige resultatene fra fase 2-studien av kreftvaksinen VB10.16 har kommet inn.

Publisert 18. apr. 2023 kl. 17.15
Oppdatert 18. apr. 2023 klokken 18.44
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 323 ord
EKSTREMT OPPMUNTRET: Nykode Therapeutics, ledet av Michael Engsig. Foto: Nykode Therapeutics

 

Nykode Therapeutics er tirsdag ute med endelige resultater fra sin fase 2-studie med fremste kreftvaksinekandidat VB10.16 i kombinasjon med Roches immunterapi PD-L1 atezolizumab hvor 52 pasienter med livmorhalskreft deltok.

48 prosent av pasientene i studien er såkalte PD-L1-positive, det vil si at celler inne i svulsten har dette proteinet på overflaten. Denne andelen pasienter ble behandlet i opptil ett år og fulgt opp i ytterligere 12 måneder.

– Vi er ekstremt oppmuntret av de enestående dataene som indikerer en doblet overlevelsesrate for PD-L1+-pasienter med fremskredet livmorhalskreft sammenlignet med behandlingsalternativer. Ikke bare ser vi at pasientene i snitt lever lenger, men 7 av de 14 pasientene som mottok alle behandlinger lever fortsatt uten tegn til forverring, sier toppsjef Michael Engsig i en børsmelding.

Ekspansjonsplaner

Han beskriver dette som en milepæl for VB10.16 og Nykodes teknologi.

– Vi gleder oss til å ta kreftvaksinen videre på veien mot markedet til nytte for pasienter, fortsetter Engsig.

Som tidligere annonsert har Nykode ambisiøse planer for VB10.16, og vil ta kreftvaksinen enda lenger for livmorshalskreft. Samtidig er rekrutteringen i gang av pasienter til en fase 2-studie av VB10.16 for kreft i hode og hals. 

– Dataene gir oss selvtillit mens vi nå planlegger en potensiell «registrational trial» for livmorhalskreft i USA i løpet av fjerde kvartal i år, og akselererer utvidelsen av VB10.16-programmet med mål om å nå ut til alle adresserbare pasientgrupper med HPV16-positive krefttyper, uttaler utviklingsdirektør Klaus Edvardsen.

600.000 tilfeller årlig

Resultatene i fase 2-studien viste samlet sett en median-overlevelsestid på mer enn 25 måneder (medianen er ennå ikke nådd), mens medianen for progresjonsfri overlevelsestid for PD-L1+-pasienter var 6,3 måneder. For hele populasjonen – som også inkluderer pasienter med PD-L1--svulster – var median-overlevelsestiden 16,9 måneder, mens medianen for progresjonsfri overlevelsestid var 4,1 måneder.

Livmorhalskreft er globalt den fjerde mest vanlige kreftformen blant kvinner, med 600.000 nye tilfeller årlig og flest diagnoser i aldergruppen 35-44 år. Mer enn halvparten av tilfellene skyldes humant papilloma-virus (HPV16).