<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investerer 6 mrd. dollar for å få dekket etterspørselen

Novo Nordisk sliter med å få dekket etterspørselen etter slankemedisinene deres, og investerer 67 milliarder kroner for å ta unna noe av behovet. 

Publisert 10. nov. 2023 kl. 13.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 408 ord
POPULÆR: Novo Nordisk m åøke produksjonskapasiteten for å få dekket etterspørselen etter slankemedisinen deres Wegovy. Foto: Bloomberg

NOVO B.CO

Novo Nordisk, produsenten av slankemedisinen Wegovy, skal investere på 6 milliarder dollar for å øke produksjonen i Danmark, skriver Reuters. 

Etter suksessen med Wegovys, har Novo Nordisk slitt med å møte etterspørselen, og adm. direktør Lars Fruergaard Jørgensen sier at bransjen fortsatt er langt unna å dekke den globale etterspørselen etter slankemedisiner.

Økende pandemi

Verdens helseorganisasjon (WHO) kaller fedme som en «økende epidemi» og anslår at mer enn 1 milliard voksne over hele verden vil leve med fedme i 2030. 

LIKER KONKURRANSE: Novo Nordisk-sjef Lars Fruergaard Jørgensen. Foto: Bloomberg

Det amerikanske selskapet Eli Lillys fikk nylig godkjenning av mattilsynet i USA, Food and Drug Administration (FDA), for sin slankebehandling, og Jørgensen hos Novo Nordisk ønsker konkurransen velkommen og mener dette vil bidra til å stimulere markedets vekst. Ifølge Reuters anslåes det at etterspørselen etter fedmelegemidler vil komme opp til årlige salg på 100 milliarder dollar innen et tiår, med opptil 10 forskjellige medisiner på markedet.

Novo Nordisk investering på over 42 milliarder danske kroner vil brukes til å utvide Kalundborg-anlegget i Danmark, som vil øke kapasiteten for produksjon av aktive farmasøytiske ingredienser (API), samt andre deler av leveringskjeden. Dette inkluderer å øke produksjonskapasiteten for GLP-1-produkter som semaglutid, API i Wegovy og selskapets diabetesbehandling Ozempic.

Det er ventet at det kan ta minst tre år å få bygd ut kapasiteten. 

Ut mot EU-regler

Europas mest verdifulle legemiddelselskap, Novo Nordisk, gikk for øvrig ut for et par dager siden mot et nytt forslag fra EU-kommisjonen, og hevder at forslaget vil gjøre at selskaper reduserer investeringene i forsking og utvikling i EU. 

Reaksjonen kom mot EU-kommisjonens forslag om å redusere perioden med markedseksklusivitet fra ti år til åtte år, i håp om a dette vil gjøre medisiner billigere og mer tilgjengelig over hele unionen. 

Jørgensen advarte unionen om at selskapet vil akselerere sin ekspansjon i USA på bekostning av EU dersom forslaget går igjennom. 

Mye av forskningen til Novo Nordisk foregår allerede i USA, og hvis EU implementerer de nye farmasøytiske reglene vil «reisen med å utvide i USA bli ytterligere akselerert,» advarte Jørgensen.

– Det betyr også at det vil være færre spin-offs fra universiteter og mindre bioteknologi. Så dette negative økosystemet betyr at det vil være en ytterligere akselerasjon ut av Europa, la han til.