<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppkjøpsgigant vil sluke konkurstruede Quantafuel

Det amerikanske oppkjøpsfondet Kohlberg Kravis Roberts byr rett over 1 milliard kroner for Quantafuel, som i lengre tid har jobbet med å lande en finansieringsløsning.

Publisert 28. feb. 2023 kl. 13.49
Oppdatert 28. feb. 2023 klokken 14.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 431 ord
FÅTT BUD: Konsernsjef Lars Rosenløv og Quantafuel har fått et bud fra Kohlberg Kravis Roberts. Foto: Ivan Kverme

QFUEL

Styret i Quantafuel har enstemmig stilt seg bak et bud fra britiske Viridor, som er kontrollert av amerikanske Kohlberg Kravis Roberts, på alle aksjene i selskapet. 

Budet er på 6,38 kroner pr. aksje, hvilket priser selskapet til 1,06 milliarder kroner. Det er en rabatt på vel 6 prosent mot sluttkursen mandag. Målet er å ta plastgjenvinningsselskapet av børs. 

Kirkbi og BASF, som er Quantafuels to største aksjonærer med totalt vel 20,3 prosent av aksjene, har allerede akseptert budet. 

Quantafuel-aksjen ble umiddelbart handelsstanset etter oppkjøpsmeldingen. Aksjen var ned 10,3 prosent til 6,08 kroner pr. aksje før den ble stanset for handel. Etter at aksjen igjen er åpen for handel har kursfallet avtatt til 7,1 prosent, til 6,30 kroner.

Akutt pengebehov

Quantafuel satte i gang med en strategisk gjennomgang den 12. oktober i fjor. Siden den gang har styret og ledelsen lett bredt for å finne en mulig strategisk eller finansiell partner for å sikre en langsiktig finansieringsløsning for selskapet.

Tirsdag morgen ble det kjent at Quantafuel måtte utsette offentliggjøringen av rapporten for fjerde kvartal.

– Jeg har forståelse for at du lurer, men jeg er ikke i stand til å kommentere før tallene kommer senere i dag, var finansdirektør Christian Bekkevold Nilsens kommentar til Finansavisen.

I en separat melding fremgikk det at Quantafuel har et akutt pengebehov, og det ble opplyst om at en løsning måtte landes innen midten av andre kvartal i år.

Ifølge Quantafuel har selskapet et egenkapitalbehov på rundt 70 millioner dollar for å realisere Esbjerg-prosjektet i Danmark, Dubai-prosjektet og den kommende pipelinen av prosjekter. Etter selskapets forståelse, var ikke storaksjonærene Kirkbi og BASF villige til å gå inn med nye penger.

«Selskapet ser ingen andre levedyktige og realistiske langsiktige finansieringsløsninger som alternativ enn budet», skriver Quantafuel.

Om ikke minst 90 prosent av aksjonærene stemmer for budet, eller om kravet om en aksept på 90 prosent ikke blir gitt avkall på, må styret vurdere andre muligheter for å finne kortsiktig finansiering, heter det.

Quantafuel

(Mill. kr)4. kv./224. kv./21
Driftsinntekter22,02,3
Driftsresultat−113,3−71,1
Resultat før skatt−112,0−74,4
Resultat etter skatt−88,7−73,0

– Eneste mulighet

Quantafuel-sjef Lars Rosenløv Jensen sier at selskapet har gjennomgått en bred prosess for å sikre en langsiktig finansieringsløsning.

– Vi anser Viridors bud som den eneste muligheten som løser både det kortsiktige kapitalbehovet og for å sikre driften for selskapet, sier han.

Samtidig som oppkjøpsnyheten sprakk, slapp selskapet også tallene for fjerde kvartal 2022. Her fremgår det at Quantafuel tapte 88,7 millioner kroner i kvartalet ned fra et tap på 73,0 millioner kroner året før.

Omsetningen var på 22,0 millioner kroner i perioden, opp fra 2,3 millioner kroner for ett år siden.

Ved utgangen av fjoråret hadde selskapet en kontantbeholdning på 122 millioner kroner.