<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pengene renner ut av REC Silicon

REC Silicons pengebeholdning krympet massivt i første kvartal. Selskapet leter etter en løsning på kapitalbehovet.

Publisert 11. mai 2023 kl. 07.02
Oppdatert 11. mai 2023 klokken 11.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 406 ord
NEDSTENGT SIDEN 2019: REC Silicons polysilisiumfabrikk i Moses Lake har vært stengt ned lenge. Selskapet håper på snarlig gjenåpning. Foto: Finansavisen

 

SE WEBCAST

REC Silicon omsatte for 29,1 millioner dollar i første kvartal, mot 31,6 millioner dollar foregående kvartal, viser førstekvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag morgen.

Resultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) havnet i rødt på minus 23 millioner dollar, sammenlignet med 23,6 millioner dollar i fjerde kvartal i fjor, mens kontantbalansen rapporteres til 49,1 millioner dollar, ned fra 105,3 millioner dollar ved årsslutt.

Nedgangen skyldes primært negativ kontantstrøm fra drift på 28,9 millioner dollar og investeringer på 22,5 millioner dollar.

I rapporten heter det også at REC Silicon har en andel av kontantene sine i norske kroner, og at svekkelsen av kroner mot amerikanske dollar ga et valutatap i første kvartal. Valutaeffekten rapporteres til minus 4 millioner dollar.

Trenger mer penger

I mars ble det kjent at den sørkoreanske storeieren Hanwha Solutions garanterer for lånet på 110 millioner dollar som REC Silicon hadde i obligasjonsgjeld med forfall i april, men gjenåpningen av anlegget i Moses Lake i fjerde kvartal og investeringer i Butte vil kreve ytterligere finansiering.

Selskapet jobber med finansieringsalternativer for å adressere kapitalbehovet, og det forventes ferdigstillelse i andre og tredje kvartal i år. Styret og ledelsen mener det vil lykkes å tiltrekke seg nødvendig kapital.

REC Silicon

 
(Mill. USD) 1. kv./23 4. kv./22
Driftsinntekter 29,1 31,6
EBITDA −23,0

−23,6

Driftsresultat−26,7
−27,3
Resultat før skatt −34,4
−26,0

Svake utsikter

REC Silicon skriver i rapporten at etterspørselen etter silisiumgass i halvlederindustrien vil forbli svak i andre kvartal i år. Etterspørselen i solcelleindustrien ventes å forbli sterk for resten av året. Selskapet skriver også at prisene for rent polysilisium er ventet å falle i år, på grunn av økt kinesisk kapasitet.

LA FREM TALL: Konsernsjef Kurt Levens i REC Silicon. Foto: REC Silicon

– Markedet for halvledere er fortsatt krevende, med høye varelagre, noe som demper etterspørselen etter vår silisiumgass. EBITDA var negativ, til tross for en liten forbedring fra kvartalet før. Selskapet gjør tiltak for å forbedre resultatet på kort sikt, men det vil ta tid før det synes på bunnlinjen. Gjenåpningen av Moses lake er i rute, sier konsernsjef Kurt Levens.