<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

27 prosent inntektsvekst for Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen økte driftsinntektene med 27 prosent og hadde god vekst i alle forretningsområdene sammenlignet med andre kvartal i fjor.

Publisert 12. juli 2023 kl. 07.02
Oppdatert 12. juli 2023 klokken 07.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 476 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen. Foto: Einar Aslaksen

 

– Vi leverte nok et sterkt kvartal med 9,6 milliarder kroner i driftsinntekter og 1,0 milliard kroner i driftsresultat. Ordrereserven har økt til 68,1 milliarder kroner og vi fortsetter å underbygge videre vekst. Vi ser betydelige muligheter fremover som gjør oss trygge på at ordrereserven vil vokse ytterligere, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen.

Industrikonsernet hadde til sammenligning inntekter på 7,6 milliarder kroner og et driftsresultat på 0,7 milliarder kroner i andre kvartal i fjor.

I andre kvartal økte alle forretningsområdene til Kongsberg Gruppen inntektene med over 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Må ha flere ansatte

I kvartalsrapporten står det at Kongsberg Maritime økte aktivitet både i nybyggings- og ettermarkedet, og leverte vekst på 24 prosent. Kongsberg Defence & Aerospace økte driftsinntektene med 29 prosent, hovedsakelig drevet av missil og luftvern. 

Kongsberg Discovery vokste 25 prosent, primært drevet av økt aktivitet knyttet til leveranser av den autonome undervannsfarkosten Hugin, mens Kongsberg Digitals vekst på 55 prosent er drevet av den pågående utrullingen av digitale løsninger noe som også genererer økte gjentakende inntekter.

– En slik veksttakt krever både god ledelse og planlegging, og det er lagt ned et betydelig arbeid rundt i konsernet for å skalere virksomheten i takt med den økende aktiviteten. Dette er en utvikling som vil fortsette og Kongsberg Gruppen vil være i markedet for å ansette et betydelig antall mennesker de neste årene, sier Håøy.

– Vi investerer også i nye og mer effektive produksjons- og vedlikeholdsbygg. I vinter startet vi byggingen av den nye missilfabrikken som skal stå ferdig sommeren 2024, og i juni i år besluttet vi å investere omkring 500 millioner kroner i et nytt depot for vedlikehold av skrogene til de norske F-35 flyene. Fra det nye depoet vil vi også kunne utføre vedlikeholdsoppdrag på andre nasjoners F-35, fortsetter han.

Mer til forsvar

Kongsberg Gruppen har hatt knallsterk vekst i flere kvartaler på rad. At veksten vil fortsette fremover er som ventet. I et intervju i Finansavsien onsdag, sier Danske Bank-forvalter Lars Erik Moen:

«Krigen i Ukraina har forandret markedet fremover og folk vil fokusere mer på forsvar. Landene har ikke begynt å bestille nye systemer ennå, ettersom det er mye lengre bestillingsprosesser innen forsvarsbransjen. Dette kommer til å komme.»

Ved utgangen av første halvår var altså konsernet ordrereserve på 68,1 milliarder kroner. Av dette skal 16,3 milliarder leveres allerede innværende år. 

«I tillegg ser Kongsberg Gruppen betydelig etterspørsel etter konsernets brede teknologiportefølje fra både sivile og militære kunder,» heter det i rapporten.

– Vi har aldri hatt sterkere markedsposisjoner, både i etablerte og nye markeder. Dette gjør meg trygg på at Kongsberg Gruppen vil fortsette den vekstreisen vi er på, sier konsernsjefen.

Kongsberg Gruppen

 

(Mill. kr)2. kv./232. kv./22
Driftsinntekter9 6147 567
Driftsresultat1 038683
Resultat før skatt984676
Resultat etter skatt777536

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.15