<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kollaps i inntjeningen

Publisert 14. juli 2023 kl. 07.21
Oppdatert 14. juli 2023 klokken 07.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Helge Aasen i Elkem. Foto: Ivan Kverme

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 9.00

Elkem leverte et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 1.039 millioner kroner i andre kvartal, ned fra rekordhøye 3.924 millioner kroner i samme periode i fjor. Omsetningen falt fra 12.326 til 9.258 millioner kroner. 

Konsensus pekte mot en EBITDA på 1.214 millioner kroner og en omsetning på 9.297 millioner kroner.

Selskapet skriver i rapporten at markedssentimentet holder seg svakt inn i tredje kvartal.

Elkem

 

(Mill. kr.)2.kv./232.kv./22
Driftsinntekter9.25812.326
Driftsresultat4543.762
Resultat før skatt2553.773
Resultat etter skatt612.982

– Etter to år med rekordresultater for Elkem står vi nå overfor mer utfordrende markeder. Under disse forholdene er vi fornøyd med å samlet sett levere en god utvikling for selskapet i andre kvartal, sier konsernsjef Helge Aasen Elkem.

– Vi gjennomfører også investeringer i tråd med vår strategi om balansert vekst og grønt lederskap, og posisjonerer Elkem for økt etterspørsel og bedre markedsforhold. De langsiktige trendene i de grønne og digitale skiftene er fortsatt sterke, og disse driver en langsiktig økende etterspørsel etter avanserte materialer som former en bedre og mer bærekraftig fremtid, fortsetter han. 

Redusert kapasitet

Ifølge kvartalsrapporten fortsetter divisjonene Silicon Products og Carbon Solutions å levere sterke resultater, basert på sterke kostnads- og markedsposisjoner. Resultatet for Silicon Products ble negativt påvirket av vedlikeholdsstanser på Thamshavn og Rana, estimert til 80 millioner kroner. 

Videre var resultatet i divisjonen Silicones svakt, som følge av lavere salgspriser og lavere salgsvolum. I tillegg ble resultatet for divisjonen negativt påvirket med 100 millioner kroner som følge av vedlikeholdsstans i Kina og 70 millioner kroner som følge av lagernedskrivning.

«Markedene for Silicones forventes fortsatt å være utfordrende, og Elkem planlegger å kjøre med redusert kapasitet for å optimalisere produktmiksen. Prisene for silisiumprodukter er i en nedadgående bane inn i tredje kvartal, men dette motvirkes delvis av lavere råvarekostnader,» står det i rapporten.