<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdiene falt – større fokus på utbytter fremover

Aker skal spisse driften og med det fokusere mer på utbytter.

Publisert 8. mai 2024 kl. 07.06
Oppdatert 8. mai 2024 klokken 07.26
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 315 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker. Foto: Eivind Yggeseth

Verdi av netto eiendeler (NAV) til Aker datterselskaper var på 60,4 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal 2024, sammenlignet med 63,2 milliarder kroner ved utgangen av fjerde kvartal 2023. 

«Aker opplevde sterk drift og høy aktivitet på tvers av porteføljen i første kvartal», skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Mer utbytte

Noen av høydepunktene inkluderer refinansieringen av Solstad som ble fullført i januar. I mars annonserte Aker Carbon Capture og SLB avtalen om å kombinere sine respektive karbonfangstvirksomheter for å bli en global karbonfangstaktør.

I løpet av kvartalet fortsatte Aker BP å levere sterk produksjon, Cognite fortsatte sin positive kommersielle utvikling, og både Aker Solutions og Aker BioMarine la frem forbedrede økonomiske resultater for perioden.

– Akers partnerskap med SLB fortsetter å vokse, og det nye selskapet innen karbonfangst markerer et viktig skritt for våre eksisterende partnerskap innen subsea-produksjonsteknologi med Aker Solutions og industriell programvare med Cognite, sier Øyvind Eriksen, adm. direktør i Aker.

Han legger også til at selskapet vil spisse driften enda mer i tiden fremover. 

– I fremtiden vil vår tilnærming være enda mer fokusert. I stedet for å spres over flere sektorer og selskaper, vil vi vie mer tid og ressurser til større selskaper der Akers industrielle økosystem kan utgjøre en forskjell og fortsette å generere verdi. Ved tildeling av kapital vil vi prioritere investeringer som gir kontantstrøm og samtidig genererer løpende avkastning i form av utbytte eller renteinntekter, sier Eriksen,

I tråd med det nye fokuset har utbyttene allerede nå i 2024 økt med 9 prosent sammenlignet med 2023. Annualisert har utbyttene økt 13,7 prosent årlig siden 2009. 

Viktige tall fra første kvartal 2024:

  • GAV: 71,7 milliarder kroner
  • Industrielle eierandeler: 60,1 milliarder kroner
  • Finansielle investeringer: 11,6 milliarder kroner
  • NAV: 60,4 milliarder kroner
  • NAV pr. aksje: 813,20 kroner
  • Likviditet: 5,5 milliarder kroner (inkludert kredittfasiliteter) hvorav 0,7 milliarder kroner i kontanter