<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krever 840.000 kroner for å bytte jobb

Aldri før har arbeidstakere krevd høyere lønn for at de skal takke ja til et jobbtilbud.

Publisert 23. aug. 2023 kl. 10.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 264 ord
HØYE LØNNSKRAV: Her utenfor Goldman Sachs hovedkvarter i New York. Amerikanske arbeidere har aldri før hatt høyere lønnskrav når de bytter jobb. Foto: Bloomberg

Amerikanske arbeidere krever rekordhøy lønn for at det skal være verdt det å bytte jobb. Det laveste akseptable lønnstilbudet for å bytte jobb steg til 78.645 dollar i løpet av andre kvartal 2023, viser tall fra New York Federal Reserve.

Summen tilsvarer rett under 840.000 norske kroner i dagens kurs. Det er en økning på rundt 8 prosent fra ett år siden. I løpet av de siste tre årene har nivået steget mer enn 22 prosent, ifølge CNBC.

Tall fra Atlanta Fed viser at lønningene samlet sett ligger an til å stige med 6 prosent på årsbasis, mens de som bytter jobb ser en økning på 7 prosent.

Arbeidsgivere har forsøkt å holde tritt med lønnskravene ved å presse den gjennomsnittlige lønnen for fulltidsstillinger opp til 69.475 dollar, en økning på 14 prosent det siste året. Det tilsvarer 740.000 norske kroner. 

Den faktiske forventede årslønnen økte til 67.416 dollar, noe som tilsvarer rundt 720.000 kroner, også en rekordhøy sum, ifølge CNBC.

Ligger over inflasjonen

Den rekordhøye summen i år skyldes at arbeidere forsøker å holde tritt med prisøkningene ellers i samfunnet. Tallet er også betydelig i og med at lønninger i økende grad har blitt anerkjent som en drivkraft for inflasjonen.

I juli var den totale inflasjonen i USA på 3,2 prosent, mot ventede 3,3 prosent. Inflasjonen holdt seg dermed over styringsmålet til sentralbanken på to prosent, til tross for at den har falt stødig siden i fjor sommer.

– Inflasjonstallet på 3,2 prosent i juli er lavere enn ventet og godt nytt for før rentemøtet i september og rentebanen videre, sa sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank.