<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

The Times: EU og Storbritannia enige om ny tollavtale

EU og Storbritannia har kommet til en enighet som kan sørge for en slutt på brexit-kranglingen om Nord-Irland, melder avisen The Times.

Publisert 1. feb. 2023 kl. 06.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 345 ord

Ifølge avisen har EU gått med på en avtale som unngår rutinekontroll av produkter på vei inn til Nord-Irland for å sjekke om de overholder reglene i EUs tollunion.

I tillegg har de sagt seg enige i at EU-domstolen kun kan avgjøre spørsmål om Nord-Irland dersom en sak blir reist av domstolene der, skriver The Times. Det betyr grovt sett at EU-domstolen ikke kan blande seg inn i kommersielle tvister i Nord-Irland med mindre de blir invitert til å si sin mening av det nordirske rettssystemet.

Avtalen mellom Storbritannia og EU er ikke kunngjort av partene, og det er derfor uklart nøyaktig hvordan tvisten mellom dem er løst. Ifølge The Times skulle tollavtalen egentlig kunngjøres i desember, men dette ble stoppet i siste sekund.

Månedsvis med forhandlinger

The Times siterer en høytstående kilde i det britiske regjeringsapparatet som sier parametrene for en avtale er på plass, og at det nå er opp til statsminister Rishi Sunak om han vil signere den.

En kilde fra den britiske regjeringen sier til Reuters at avtalen fremdeles ikke er i havn, og at diskusjonene fremdeles pågår.

Storbritannia og EU har forhandlet i månedsvis om den såkalte Nord-Irland-protokollen, som i sin tid ble forhandlet fram da Storbritannia forlot EU. Nord-Irland er en del av Storbritannia, men befinner seg på samme øy som Irland, som fortsatt er en del av EU.

Ønsker ikke hard grense

Den omstridte protokollen innebærer blant annet at varer som sendes fra Storbritannia til Nord-Irland, må kontrolleres for å hindre at de tar bakveien over irskegrensen og inn i EUs indre marked. Dermed er det i praksis en grensekontroll på varer som flyttes mellom to britiske områder.

Irland omfattet av EUs tollregler om produktstandarder, og varer som fraktes inn i Irland må kontrolleres for å sjekke om reglene blir oppfylt.

De fleste andre steder i EU trekkes det en hard grense mellom medlemslandene og landene som ikke er medlem. Men de færreste er for en slik hard grense mellom Irland og Nord-Irland, mye på grunn av den blodige historien på den irske øya. I 1998 bestemte en fredsavtale at det ikke skulle være en slik grense der.

NTB