<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Finner trøst i sjokktall

Markedet stålsetter seg for en sterk arbeidsmarkedsrapport fra USA etter torsdagens sjokktall for sysselsettingen. Men lønnsveksten kan bli et lyspunkt. 

Publisert 7. juli 2023 kl. 11.38
Oppdatert 7. juli 2023 klokken 11.50
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 569 ord
FINNER LYSPUNKT: Senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote. Foto: Swissquote

Torsdagens skred av jobbtall var ikke til stor oppmuntring for Federal Reserve, som ønsker seg et mindre stramt arbeidsmarked for å få ned inflasjonen. 

Dette gjaldt i særdeleshet sysselsettingen i privat sektor, der tallene fra ADP Employer Services viste en økning på sjokkerende 497.000 i juni – mer enn det dobbelte av konsensus. Samtidig viste en rapport for antall ledige stillinger i USA (JOLTS) at mai-økningen i antall såkalte «quits» – avsluttede arbeidsforhold ansatte selv tar initiativ til – var den største på ni måneder.

Sjeføkonom ser avmatning

Dette indikerer at amerikanske arbeidstakere fortsatt har god tro på sin evne til å skaffe seg nye jobber.

Et lyspunkt for Fed var det at antall ledige stillinger falt nesten en halv million, men markedet ser ut til å stålsette seg for en sterk arbeidsmarkedsrapport (non-farm payrolls) når denne slippes klokken 14.30 norsk tid fredag.

«Vi forventer at payrolls holder seg positive enn så lenge. Men en avmatning er sannsynlig når etterslepet og de samlede effektene av pengepolitikken filtreres bredere gjennom økonomien», skriver sjeføkonom for USA hos High Frequency Economics, Rubeela Farooqi, ifølge Bloomberg, i et notat.

Rentekurven flytter på seg

Den amerikanske «10-åringen» står i skrivende stund 4,05 prosent, ni basispunkter høyere enn rett før ADP-tallene. «2-åringen» står i 4,99 prosent, fire basispunkter høyere. Samtidig har markedet gått enda lenger i retning av å prise inn 25 basispunkter fra Fed i juli. 

Før de første jobbtallene kom torsdag tilsa prisingen en sannsynlighet på 85 prosent. Nå er denne oppe i 90 prosent.

INGEN GARANTI: Seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets. Foto: Iván Kverme

«I tillegg har kurven flyttet seg litt lenger ut og markedet tror ikke lenger fullt ut på et rentekutt i januar 2024», skriver seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets i fredagens morgenrapport. 

Samme Berg åpner likevel for at gårsdagens svært sterke ADP-tall «på ingen måte» er noen garanti for at payrolls vil komme inn høyere enn ventet, da rapportene «ofte avviker fra hverandre.» I Swissquote drar senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya dessuten frem et potensielt Fed-lyspunkt i den samme rapporten.

«Sektoren som sto for de fleste nye jobbene – fritid og servering – sto også for det største fallet i årlig lønnsvekst, fra 8,4 til 7,9 prosent. Men denne detaljen gikk litt under radaren», skriver hun i fredagens morgenrapport.

Ser på glasset som halvfullt?

Analytikeren synes ikke jobbtallene peker mot en nært forestående resesjon i USA, en oppfatning som ifølge Bloomberg deles av analysesjef Nick Bunker i Indeed Hiring Lab.

«Arbeidsmarkedet kommer ikke alltid til å være så sterkt. Resesjoner inntreffer. Men torsdagens tall og tall fra de siste månedene gjør en myk landing stadig mer sannsynlig», skriver han i et notat.

Konsensus for fredagens payrolls-rapport, av mange karakterisert som månedens viktigste makrotall, peker mot en sysselsettingsvekst på 225.000 i juni, ned fra svært overraskende høye 339.000 måneden før. Ledighetsraten ventes å falle fra 3,7 til 3,6 prosent.

Ozkardeskaya i Swissquote anbefaler likevel å holde et øye med den gjennomsnittlige timelønnen, som ventes ned fra 4,3 til 4,2 prosent på årsbasis.

«Hvis dette slår til, kan investorer fortsatt ha en grunn til å se på glasset som halvfullt og satse på at amerikansk økonomi går inn for den myke landingen de håper på», skriver hun videre.