<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyeste lønnsvekst på tre tiår

Flere japanske selskaper har gitt sine ansatte den største lønnsøkningen på mer en tre tiår. Det legger til rette for at Japans sentralbank kan heve rentene for første gand siden 2007.

Publisert 13. mars 2024 kl. 09.26
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 392 ord
LYKKES: Japanske arbeidere har tatt til gatene for å demonstrere mot svak lønnsvekst. Nå får de den høyeste veksten i snitt på tre tiår. Foto: NTB

Inflasjonen på 3,1 prosent i 2023 var den høyeste i Japan på 41 år, hvor en svekkelse av yen og økte matvarepriser var blant driverne. Prisstigningen kombinert med et lavt tilbud av arbeidskraft gjør at store japanske selskaper nå tar grep, hører på fagforeningene og setter opp de ansattes lønninger, ifølge FT.

Realveksten i japanernes lønninger har stagnert siden 1990-tallet, men nå har selskapsgiganter som Honda, Nippon Steel og ANA Holdings gått med på fagforeningenes krav om å øke lønningene.

Inflasjonstrykket i Japan har avtatt den siste tiden. I januar var den på 2,2 prosent, som er godt under tremånederssnittet på 2,9 prosent. 

Med mangel på spesielt unge arbeidere, har selskapene i Japan stått overfor et stort press om øke lønningene. Det har gitt de japanske fagforeningene gode kort på hånden.

En illustrering av presset er at japanske arbeidere sjelden tar til gatene for å demonstrere, men i år og i fjor har det foregått flere streiker i selskapene som ikke har møtt arbeiderne på kravene sine.

Solide økninger

Lønnsforhandlingene i Japan er ventet å fullføres på onsdag. I gjennomsnitt ventes det at landets største selskaper vil sette opp de ansattes lønninger med over fire prosent. I fjor ble de satt opp med 3,6 prosent. Det vil bli det største lønnshoppet siden 1992.

Blant annet har Toyota gått med på den største lønnsøkningen siden statistikken begynte å bli ført i 1998. De øker månedslønningene til sine ansatte med inntil 28.440 yen (ca. 2.000 NOK).

Nippon Steel øker grunnlønnen til de ansatte med 11,8 prosent, noe som overgår fagforeningens krav om å realisere den største lønnsøkningen siden 1979.

Flyselskapet ANA øker gjennomsnittslønnen til de ansatte med 5,6 prosent. Det er den største økningen flyselskapet har gjort siden 1991. Honda har godtatt en lønnsøkning på 5,6 prosent, som er selskapets største siden 1989.

NEC øker med 4,3 prosent, som er det høyeste siden statistikken startet i 1998. Mitsubishi Heavy Industries gikk med på å heve lønningene med 8,3 prosent. Der må vi bare tilbake til 2005 for å finne lignende tall.

En solid lønnsvekst er viktig for at Japans sentralbank (BOJ) skal starte innstrammingen av sin veldig ekspansive pengepolitikk, med en rente på minus 0,1 prosent siden 2016 og store obligasjonsskjøp. BOJ eier cirka 60 prosent av alle utstedte japanske statsobligasjoner.

Det ventes at BOJ setter opp rentene enten ved rentemøtet neste uke, eller ved møtet i april.