<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter sterk vekst for britisk vin etter skroting av EU-regler

I Storbritannia forventer man at lemping på EU-regler kan løfte den britiske vinindustrien med over 2,5 milliarder kroner. 

Publisert 21. mai 2023 kl. 11.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 385 ord
FLERE MULIGHETER: Ved å fjerne mange EU-regler åpner britene opp for muligheten til å velge fra et bredere utvalg av vinstokker for vinprodusentene. Her fra en vingård i Tillington i Sør-England. Foto: Bloomberg

Ifølge Storbritannias landbruks- og miljøvernminister Therese Coffey vil det å droppe EU-regler, som ble beholdt etter Brexit, være som å sette en rakett under Storbritannias vinindustri og potensielt øke verdien med 180 millioner pund, rundt 2,5 milliarder kroner, skriver Bloomberg. 

Flere EU-regler som ble beholdt under Brexit-perioden er i ferd med å bli kassert ettersom britene har forlatt EU, og noen av dem påvirker Storbritannias vinindustri, som har hatt en oppsving de seneste årene. 

– Gir dem friheten

FRIHET: Miljøvern- og landbruksminister Therese Coffey vil gi de britiske vinprodusenter større friheter ved å lempe på regelverk som er igjen fra britenes tid i EU. Foto: Bloomberg

Ifølge Coffey vil endringene som myndighetene skal introdusere som erstatning for EU-regelverket gi vingårdene friheten de trenger for å blomstre.

– For lenge har våre produsenter blitt holdt tilbake av et tungvint nedarvet EU-regelverk. Vi vil gi dem den friheten de trenger for å blomstre. Disse reformene vil sette en rakett under våre vinprodusenters virksomheter – øke økonomien, skape arbeidsplasser og støtte en viktig del av mat- og drikkesektoren vår, sier Coffey.

Ifølge Bloomberg kommer kommentarene etter en opprivende debatt innad i det Konservative partiet, etter at det ble kjent at regjeringen vil fjerne 600 EU-lover fremfor 4.000 som de hadde på forhånd lovet.

Fornøyd bransjeforening

Det britiske miljøvern- og landbruksdepartementet hevder at det å droppe EUs forskrifter knyttet til vinprodusenter vil gi vinprodusenter muligheten til å velge fra et bredere utvalg av vinstokker, blant annet flere sykdomsresistente varianter.

Restriksjoner som i dag hindrer vinindustrien i å produsere nye blandinger vil også bli fjernet, mens tappere vil kunne gjøre om importert vin til musserende vin. I tillegg vil emballasjekrav også bli lempet på, når loven blir vedtatt. 

Den britisk bransjeforening for vin- og brennevinsindustrien, Wine and Spirit Trade Association, er godt fornøyde med lovforslaget til regjeringen.

–  Ved å innføre større fleksibilitet, vil ikke vinprodusenter og importører bli tvunget til å gjøre noe annerledes, men vil være i stand til å innovere, sier adm. direktør Miles Beale som påpeker at flere av tiltakene er ting de har forslått offentlig tidligere.