<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Eks-skihopper skal bruke gulloppskrift i Aker Biomarine

Eks-skihopper Espen Bredesen er fersk performance coach i Aker BioMarine. Erik Bertrand Larssen har coachet de ansatte i Arctic på fulltid de seneste tre årene.

Publisert 27. aug. 2019 kl. 21.00
Oppdatert 23. des. 2019 klokken 15.55
Lesetid: 7 minutter
Artikkellengde er 1712 ord
VEIEN TIL SUKSESS: I rollen som performance coach i Aker BioMarine skal Espen Bredesen (til venstre) få de ansatte til å prestere bedre. Her med Hege Spaun og Matts Johansen.  Foto: Silje Sundt Kvadsheim

Som aktiv skihopper fant Espen Bredesen sin suksessoppskrift. Han gikk fra sisteplass i OL i Albertville i 1992 til å ta gull i VM året etter. Nå skal han benytte oppskriften for å trene de ansatte i Aker BioMarine til å prestere på sitt aller beste.

Midt i august hadde han første arbeidsdag som performance coach i selskapet.

Kjent fra TV

I USA er det langt fra uvanlig at finans- og konsulentbedrifter har en performance coach til å peppe opp de ansatte. I Norge har det, frem til nå, vært en sjelden vare.

Først ut var Arctic Securities, som for nesten tre år siden ansatte Erik Bertrand Larssen som  performance coach på fulltid. 

I LEDERGRUPPEN: - Jobben min er å gjøre de ansatte i Arctic mer fryktløse, sier performance coach Erik Bertrand Larssen. Foto: Silje Sundt Kvadsheim

For mange ansatte var han nok likevel et kjent fjes. I en årrekke hadde han jobbet som coach og mentaltrener med blant annet skilandslaget, Suzann Pettersen og konsulentselskapet BCG på klientlisten. 

Mange av de ansatte hadde også en annen assosiasjon da han startet i jobben.

– Så du er Wendy fra «Billions», var det flere som sa, forteller Bertrand Larssen.

Referansen går til HBO-serien «Billions», der psykologen Wendy Rhodes er en sentral karakter som performance coach i hedgefondet Axe Capital.

– Egentlig tror jeg hun hjalp meg litt i gang, ettersom hun i serien fremstår som en dyktig coach og en viktig brikke.

Booker time

Intrigene er færre i Arctic enn i Axe Capital. Likevel har Erik Bertrand Larssen kalenderen full.

– Jeg er først og fremst en sparringspartner for de ansatte, og en tilgjengelig ressurs for alle ansatte i hele Arctic-gruppen. Det meste av tiden min bruker jeg til å snakke med folk én til én, der samtalene skal føre til at prestasjonene blir høyere, sier han.

De ansatte booker time ved behov. Hver uke snakker han med 20 til 30 ansatte, og kalenderen hans er full for de neste tre ukene.

– I begynnelsen trodde mange at de måtte ha et problem for å komme til meg, men det har endret seg litt. Nå kommer de fleste fordi de ønsker å prestere bedre, skvise ut de siste prosentene, og holde seg på toppnivå oftere.

Motivasjon

– Og hva sier du til dem, for å få til det?

– Jeg forsøker å inspirere, motivere og skape vilje og lyst. Ofte handler det om hvordan man styrer følelsene sine til å bli mer offensiv. Folk vet stort sett hva de skal gjøre for å p

restere bedre. De vet at de kan ta et bestemt initiativ, ringe flere kalde kunder, lese flere analyser, trene oftere for å få mer energi eller legge seg tidligere. De har svarene selv, men min jobb blir å få dem til å faktisk gjøre det. Samtalen må være så god at det fører til at de gjør det de vet de bør gjøre mer av, sier han.

ROLLEMODELL: Karakteren Wendy Rhodes, performance coach i Axe Capital, i HBO-serien «Billions». Foto: HBO

– Jobben min er å gjøre de ansatte i Arctic mer fryktløse.

Med det mener han ikke at de skal være villmenn, men at de skal tørre å være mer ambisiøse på egne vegne.

–  Det er den frykten som gjør at mange rett og slett er en 70 prosents utgave av seg selv.

Det er frykten som holder oss mennesker igjen, frykten for ubehaget, for den ubehagelige kunden, for å feile eller for å få et nei.
Erik Bertrand Larssen

I motsetning til Wendy Rhodes i «Billions» er ikke Bertrand Larssen psykolog, han er utdannet siviløkonom og har bakgrunn fra forsvaret.

– I forsvaret er man veldig bevisst på å skape et riktig tankesett, uavhengig av situasjon. Og det er det mye å lære av. Man ser det samme i toppidretten, sier han.

Fra null til gull

Og det er fra toppidretten Espen Bredesen har hentet forståelse og kunnskap om veien til suksess. De seneste 22 årene har han også formidlet dette til næringslivet, blant annet gjennom foredraget «Fra null til gull»:

– I Albertville i 1992 var hodet feil, jeg var fokusert på masse detaljer, og jeg hadde så høye skuldre, forteller han.

TIL MEDALJE: Espen Bredesen fant suksessoppskriften til OL på Lillehammer. Foto: Scanpix/NTB

Ved hjelp av coaching og terapeuter ble situasjonene en helt annen.

– Når bare hodet tenker rett, kan effekten komme fort.

Når bare hodet tenker rett, kan effekten komme fort.
Espen Bredesen

Innen idretten rettes oppmerksomheten gjerne mot fokus, mental trening, lagfølelse, trygghet og tilbakemeldinger.

Det er slik vinnerskaller dyrkes frem. Og nå skal Bredesen gjøre det i Aker BioMarine.

– Jeg skal utvikle mentale og emosjonelle ferdigheter i bedriften. Jeg tror toppidretten har en rød tråd for å lykkes både individuelt og som lag. Så får vi se hvilke verktøy fra idretten som kan benyttes her.

Blant de ansatte i Aker BioMarine finner vi fiskere, folk med doble doktorgrader som forskere, og tidligere McKinsey-konsulenter som analyserer markedene. 

– Jeg vil snakke med folk, enten det er én til én eller i grupper. Jeg håper at min posisjon her kan være litt ufarlig, fordi jeg ikke har noen agenda. Jeg skal ikke evaluere noen, eller sende rapporter til noen, sier Bredesen.

Muligheter

Matts Johansen, adm. direktør i Aker BioMarine, har vært initiativtager til ansettelsen.

– De fleste bedrifter har tusenvis av konsulenter eller konkurrenter de han hente inn flinke folk fra, hvis de vil gå etter en mulighet. Men alle de som kan noe om krill i verden, de jobber allerede i Aker Biomarine. Så hvis vi har en mulighet vi vil gå etter, må ekspertisen komme fra eget selskap. Derfor er det å få tak i de aller beste menneskene ekstremt viktig for oss, og ikke minst sørge for at de vi ansetter får ut sitt fulle potensial, sier han.

Likevel var det en tilfeldighet som førte Bredesen og Matts Johansen sammen.

De var deltagere på samme konferanse, der Johansen holdt et innlegg om sin filosofi om å si ja til muligheter. Da foredraget var slutt, gikk Bredesen bort til ham og fortalte om sitt engasjement rundt det samme temaet. De to avtalte et møte på Johansens kontor. Først da Bredesen, iført hatt og frakk, hadde gått, kjente Johansen igjen navnet på visittkortet han hadde i hånden.

Et drøyt halvår senere har Bredesen første arbeidsdag i Aker BioMarine.

Essensen av suksess

Bredesen påpeker at fellestrekkene mellom idrett og næringsliv er mange.

– Også i arbeidslivet har folk stressende dager, stressende krav, slitsomme kollegaer, og litt frykt for å tape ansikt. Samtidig er det ikke like naturlig å be om råd i næringslivet som det er innen idretten, sier han.

I tillegg til å snakke med de ansatte i Aker BioMarine planlegger Bredesen å finne ut mer om hva de som lykkes innen toppidrett gjør.

– Jeg har mange toppidrettsutøvere og trenere jeg har lyst til å intervjue, røper han.

Kunnskapen skal komme de ansatte i Aker Biomarine til gode.

– Innen toppidrett handler det å prestere om trygghet individuelt og trygghet på gruppenivå. Det er det vi må få til her også.

Hege Spaun, HR-sjef i selskapet, nikker.

– Hvilke effekter tror dere at dere vil se av å ha ansatt en performance coach?

– Jeg tror det sender et signal til de ansatte om at dette ikke bare er noe vi snakker om, men at vi faktisk også investerer ved å ansette en som skal jobbe dedikert med dette, sier Spaun.

– Det viser at det er viktig for oss. Ordet prestasjonskultur kan ha en negativ klang, men det er jo positivt både for den enkelte og for selskapet at man lykkes.

I ledergruppen

At Erik Bertrand Larssen sitter i ledergruppen i Arctic indikerer at han blir sett på som en viktig brikke. 

– For meg er det sentralt, fordi det innebærer at jeg vet hva ledelsen ønsker, og hva som er strategien for selskapet. Dermed kan jeg coache de ansatte og avdelingene i riktig retning til enhver tid, sier Bertrand Larssen. 

– Samtidig kan jeg hente strømninger og tendenser opp i ledergruppen, og fortelle om hva som foregår på et generalisert nivå. 

Taushetsplikten han har, gjør at han ikke kan fortelle om enkeltpersoner til ledergruppen.

– Lederne forstår rollen min, så de spør aldri om det. 

Mads Syversen, adm. direktør i Arctic Securities, mener at alle har godt av personlig coaching som går på mål og motivasjon.

– Vi har mange sektorteam, og vi er avhengig av at de jobber mot samme mål. På det området har vi sett stor fremgang, så det er liten tvil om at det å ha en inhouse coach er veldig bra for oss, sier Syversen.

Hele mennesket

På kontoret til Erik Bertrand Larssen diskuterer de ansatte i Arctic de store spørsmålene.

– Vi snakker mye om å sette livet i perspektiv, sier han.

– Jeg forsøker å se på hele mennesket, for alt påvirker hvordan du presterer. Hvordan du har det hjemme, kosthold, trening, søvn og den rette balansen mellom jobb og fritid, alt spiller inn, sier han.

– Dessuten stiller jeg kritiske spørsmål til hvor fokusert de jobber, og om de bruker tiden sin riktig.

Bertrand Larssen gir også tips om struktur og bruk av kalender, og han hjelper ansatte som skal holde presentasjoner med presentasjonsteknikk.

– Og lederne snakker mye med meg om hva som er god ledelse, og hvordan de skal få med seg sine ansatte. Vi snakker om ulike lederteknikker, og hvordan lederne kan få til gode medarbeidersamtaler, sier han.

Dessuten prøver Bertrand Larssen å få de ansatte til å være til stede i øyeblikket.

– Innen idretten vet alle hvor viktig det er med restitusjon. Det er man ikke like bevisst på i næringslivet. Og finansfolk snakker hele tiden om fremtiden.

Espen Bredesen 

Nyansatt performance coach i Aker BioMarine

Kjent for:

Aktiv skihopper, med meritter som VM-gull i 1993 og gull og sølv under OL på Lillehammer i 1994. I OL i Albertville i 1992 fikk han imidlertid sisteplass.

Yrkesbakgrunn: 

Ekspertkommentator i NRK Sport fra 2000-2015.

Flere jobber innen salg.

Fra 2015 til 2019 daglig leder i renovasjonsselskapet Retura Sør-Trøndelag.

Sertifisert som coach.

Grunnfag i jus. 

 

Erik Bertrand Larssen

Performance coach i Arctic siden 2017.

Kjent for:

Mentaltrener og coach med en lang rekke kjente personer og selskaper på klientlisten.

Forfatter av flere selvhjelpsbøker, blant annet «Helvetesuka» og «Bli best med mental trening».

I TV-serien «Bertrands metode» hjalp han folk å endre kurs, men seertallene falt, og programmet ble tatt av.

Annen yrkesbakgrunn:

Ledet konsulentselskapet Bertrand bestående av et team av mentaltrenere.

Har jobbet i selskaper som Finansbanken og Mercuri Urval.

Utdannet siviløkonom, befal og fallskjermjeger.

 

– Det handler om markedet i morgen, neste uke og neste år. Da blir det ekstra viktig å være til stede her og nå.

Selv er Bertrand Larssen på full fart ut døren, for å rekke et fly til New York.