<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

UiO og NMBU får nye skatteforskningssentre

To nye forskningssentre ved Universitet i Oslo (UiO) og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) skal utvikle kunnskapsgrunnlaget om skatt og økonomi.

Publisert 12. des. 2022 kl. 15.19
Oppdatert 12. des. 2022 klokken 15.19
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 225 ord
Gaute Torsvik, professor ved Universitetet i Oslo Universitetet i Oslo

Til sammen mottar de to nye sentrene til sammen 60 millioner kroner, skriver UiO i en pressemelding. Tildelingen vil gi sentrene finansiering i fem år, og Skatteetaten bidrar med 11,5 millioner kroner. Forskningsrådet valgte ut to de to sentrene for skatteøkonomisk forskning etter en søknadsrunde i høst. 

Ved UiO skal «Norwegian Fiscal Studies – A Centre for Research in Public Finance», som ledes av professor Gaute Torsvik, studere skatteaksept og samsvar, husholdningenes inntekter, sparing og forbruk, formue og inntektsulikhet og beskatning av selskaps- og kapitalinntekter.

Ved NMBU skal «Skatteforsk – Centre for tax research», som ledes av professor Annette Alstadsæter, studere hvordan bedrifter og enkeltpersoner unngår skatt og hvordan effekter av slik skatteunngåelse fordeler seg på tvers av økonomien.

Målet med tildelingen er å utvikle kunnskapen om skatt og økonomi og bidra til et sterkt faglig miljø for skatteøkonomisk forskning i Norge. Sentrene vil inkludere og trekke på forskningsressurser fra flere institusjoner og fagmiljøer nasjonalt og internasjonalt.

«Forskning om skatt er sentralt for verdiskaping og fordeling gjennom å forstå sammenhenger og konsekvenser, identifisere drivkrefter og utviklingstrekk og skape et godt kunnskapsgrunnlag for beslutningstakere og andre brukere. De to sentrene skal bidra til å utvikle et miljø for skatteøkonomisk forskning i Norge av internasjonalt høy kvalitet», skriver UiO.

«Sentrene skal i tillegg stimulere flere til å utdanne seg i skatteøkonomi og sette skatteøkonomi på agendaen gjennom formidling og møteplasser for forskere, myndigheter, studenter og andre brukere.»