<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tredje største skilsmisseoppgjør i verden – kona vil ha 63 mrd.

Londons domstoler er igjen mål for et enormt skilsmisseoppgjør. 

Publisert 8. des. 2021 kl. 15.33
Oppdatert 10. des. 2021 klokken 08.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 365 ord
Vladimir Potanin, Russlands nest rikeste mann. Foto: Bloomberg

Vladimir Potanin, Russlands nest rikeste mann, går mot en av verdens største skilsmisseoppgjør – etter Jeff Bezos og Bill Gates.

Hans ekskone, Natalia Potanina, ønsker 50 prosent av aksjene mannen eier i metallprodusenten Norilsk Nickel. 

Potanin eier rundt en tredel av aksjene i metallselskapet, og beløpet kan dermed ende på over 7 milliarder dollar – rundt 63 milliarder kroner, melder Bloomberg.

Den russiske oligarken venter nå på at høyeste rettsinstans i Storbritannia skal ta en avgjørelse. En lavere domstol mener Potanina driver det de omtaler som «skilsmisseturisme», men måtte gi tapt.

Jeff Bezos måtte til sammenligning gi fra seg 38 milliarder dollar da han og kona MacKenzie Scott skilte lag. Hvor mye Melinda Gates endte opp med etter skilsmissen er uvisst, men da oppgjøret ble ferdigstilt var Gates' formue på rundt 150 milliarder dollar.

Yndet mål

Dette er ikke første gang Londons skilsmissedomstoler er mål for gifte, utenlandske rikinger der kjærligheten har svunnet hen. Domstolene er nemlig kjent for å dele ekteparenes eiendeler likt.

Det største skilsmisseoppgjøret i britisk historie skjedde for bare ett år siden. Da var det Farkhad Akhmedov som, sammen med sin sønn, sto i sentrum.  

Sønnen prøvde nemlig å gjemme formuen fra mor , men løy og endte opp med å måtte betale 830 millioner. Han sa han hadde tapt pengene, som for øvrig tilhørte faren, på daytrading

Domstolen konkluderte med at 5,6 milliarder kroner skulle betales til kona, men endte opp med rundt en tredel av beløpet.

– Ussel premie

Potanina sier at hun i tillegg til aksjene i Norilsk har krav på 50 prosent av alle utbytter som er betalt fra selskapet siden 2014. Mannen har tjent rundt 6,6 milliarder dollar på utbytter siden den gang.

Formuen er estimert til 29,9 milliarder dollar, ifølge Bloombergs milliardærindeks. 

Kona ønsker også halvparten av verdien av en dyr russisk eiendom kjent under navnet Autumn House – Høsthuset. 

Potanina har tidligere fått 40 millioner dollar etter skilsmissen i Russland, mens Potanin sier hun endte opp med 84 millioner dollar. 

Etter engelsk standard er det en «ussel premie», gitt oligarkens formue, sier en dommer i en tidligere avgjørelse.