<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Advarer: – Risikerer millionregning etter ferien

Forsikringssektoren er brennhet, og vi reiser stadig mer etter pandemien. Nå advarer If om fallgruven legen din ikke tenker på.

Publisert 3. nov. 2022 kl. 13.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
FORSIKRING: If minner om viktig punkt å få med seg før man reiser på ferie. Foto: Dreamstime

If og Europeiske Reiseforsikring opplever stor pågang i antallet reiserelaterte henvendelser – spesielt i forhold til samme periode i fjor.

Hittil i år var samlet erstatningsbeløp for forsikringer i Norge på nesten 24,7 milliarder kroner. Flere bilskader, reiseskader og økt bruk av behandlingsforsikring trekker opp erstatningene fra i fjor, ifølge Finans Norges skadestatistikk for første halvår.

Forsikringsgiganten Trygs kvartalstall understreker at forsikringssektoren er i fyr og flamme. Premieinntektene i Norge bikket nemlig nesten den magiske 3-milliardersgrensen i tredje kvartal. 

– Vi har aldri hatt større premieinntekter enn dette i noe kvartal, sier norgessjef Espen Opedal.

Nå informerer If om at spesielt aldersgruppen fra 60 år og oppover står for rundt halvparten av utbetalingene knyttet til sykdom på reise.

Kommunikasjonssjef Andreas Handeland If Skadeforsikring. Foto: If

– Selv om denne gruppen kun står for ca. en av fire skadesaker, utgjør summen av disse over halvparten av utbetalingene, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

Dyr fallgruve

Handeland minner om en økonomisk fallgruve reisende kan havne i. 

– Forverring av eksisterende eller underliggende sykdom kan være en slik fallgruve, sier Handeland.

Reiseforsikringen er til for å kunne dekke akutte og uventede hendelser. Eksempler på dette er akutt sykdom eller skader, forsinkelser, tyverier og ran.

– Hvis man har en eksisterende eller underliggende sykdom, og denne skulle bli forverret på reisen, kan man risikere å bli sittende igjen med regningen for behandling og eventuell hjemtransport selv. Dette til tross for at legen har gitt klarsignal før avreise. Vi ser jevnlig eksempler på saker der disse utgiftene havner i millionklassen, sier Handeland.

Handeland påpeker at legen gir en øyeblikksvurdering av helsetilstanden, og har ikke det økonomiske eller forsikringstekniske perspektivet. 

– Derfor oppfordrer vi alle som har en underliggende sykdom, uansett alder, til å kontakte våre sykepleiere før avreise. Da får man en avklaring på hva forsikringen dekker og ikke, samt gode råd, sier Handeland.