<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har kartlagt store forskjeller i innkjøpspriser

Konkurransedirektør Lars Sørgaard er overrasket over at Norgesgruppen i flere tilfeller får bedre innkjøpspriser enn Coop og Rema 1000.

Publisert 13. nov. 2019 kl. 11.06
Oppdatert 13. nov. 2019 klokken 15.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord

— Noen forskjeller er så store at det kan være brudd på konkurranseloven, sier Lars Sørgaard, konkurransedirektør.

Konkurransetilsynet gjennomførte razziaer hos Norgesgruppen, Freia-eier Mondelez og Orkla-datter Lilleborg i går. Det var grunnet mistanke om brudd på konkurranseloven. Resultatene ble lagt frem på en pressekonferanse onsdag.

Norgesgruppen får bedre priser

Konkurransetilsynet har kartlagt at en rekke leverandører gir dagligvarekjedene Rema 1000, Coop og Norgesgruppen ulike innkjøpsbetingelser.

– Gjennomgående får Norgesgruppen bedre priser enn sine konkurrenter Rema 1000 og Coop, sier Sigurd Birkeland, leder for Prosjekt Dagligvare i Konkurransetilsynet.

FORSKJELLER: Konkurransetilsynet har avdekket at det er forskjeller i innkjøpspriser for de ulike dagligvarehandlene. Foto: Lise Åserud

De ti foretakene som er kartlagt i undersøkelsen er Tine, Orkla, Nortura, Ringnes, Coca-Cola, Mondelez, Scandza, Mills, Mars og Nestle. 

– Fem leverandører gir kjedene over 15 prosent forskjell i innkjøpspris. Forskjellene er store, legger Birkeland til.

Ikke nødvendigvis ulovlig

Prisforskjeller til ulike kjeder er ikke nødvendigvis ulovlig.

– Det er det vi nå skal enten få bekreftet eller avkreftet. Dersom slike prisforskjeller har medført at forbrukeren har betalt høyere priser som følge av dette, kan det foreligge et brudd på konkurranseloven, sier Sørgaard. 

Konkurransetilsynet har innhentet prisopplysninger fra til sammen 16 leverandører. Tilsynet har kartlagt prisene på vel 2900 produkter. Dette utgjør om lag 25 prosent av den samlede omsetningen i de tre dagligvarekjedene i 2017.

Dagligvarehandelen har årlig omsetning på over 170 milliarder kroner i året.

– Det er bra at vi nå får fakta på bordet, og at Konkurransetilsynet følger opp dette, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Vi er glade for det grundige arbeidet som er gjort etter flere års påtrykk fra oss og våre medlemsbedrifter, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.