<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener russisk oljesjef snakker usant

Russiske Transneft hevder Tyskland og Polen har forespurt seg om oljeleveranser neste år. Tyskland tilbakeviser påstanden (oppdatert).

Publisert 20. des. 2022 kl. 13.28
Oppdatert 20. des. 2022 klokken 14.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 387 ord
TYSK FORESPØRSEL: For Transneft-sjef Nikolaj Tokarev, her sammen med Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

Russiske Transneft har mottatt forespørsler fra Polen og Tyskland om olje i 2023, melder Reuters, og viser til uttalelser fra toppsjefen til Rossiya-24 TV.

EU har iverksatt sanksjoner mot kjøp av russisk olje via sjøveien fra 5. desember, og også innført et pristak, men Druzhba-rørledningen som leder olje gjennom Ukraina til Slovakia og Tsjekkia er fortsatt unntatt fra sanksjonene. 

Transneft-sjef Nikolaj Tokarev hevder at leveransene gjennom rørledningen vil holde seg stabile fra i år til neste år.

– De annonserte at de ikke ville ta olje fra Russland fra 1. januar. Og nå har vi mottatt forespørsler fra polske forbrukere: gi oss 3 millioner tonn neste år og 360.000 tonn for desember, og en forespørsel fra Tyskland for første kvartal ligger allerede inne, sa Tokarev tirsdag, og utelukket heller ikke swap-avtaler med Kazakhstan om oljeleveranser til raffinerier i Tyskland.

Tyskland: Falske rapporter

Uttalelsene står i motsetning til antydninger i november om at Polen tok sikte på å gå bort fra en avtale om å kjøpe russisk olje. Kilder med kjennskap til samtalene hevdet da overfor nyhetsbyrået at Polen søkte tysk støtte for EU-sanksjoner på den polsk-tyske delen av Druzhba-rørledningen slik at Warszawa kunne fratre en avtale om kjøp av russisk olje neste år uten å bli bøtelagt.

RUSSISK STANS: PCK-raffineriet i tyske Schwedt vil fra nyttår importere olje fra Kazakhstan istedenfor Russland. Foto: NTB

Tirsdag ettermiddag går imidlertid Tyskland ut og tilbakeviser at landet har forespurt Transneft om olje.

– Rapportene er falske. Mineraloljeselskapene ved Leuna- og Schwedt-raffineriene vil ikke lenger bestille russisk olje i det nye året, sier en talskvinne for det tyske økonomidepartementet til Bloomberg. 

Olje fra Kazakhstan i stedet

De nevnte raffineriene har vært veldig avhengige av rørbasert import av russisk olje. Nå vil leveransene gjennom Druzhba-ledningen – Europas største oljerørledning – komme fra Kazakhstan i stedet, selv om denne avtalen ifølge nyhetsbyrået ennå ikke er sluttført.

PCK-raffineriet i Schwedt har ifølge talskvinnen «reservert kapasitet for kazakhstansk olje i rørsystemet.

Transneft, som håndterer over 80 prosent av Russlands samlede oljeproduksjon, har ifølge toppsjefen økt eksporten med 20 prosent i år sammenlignet med i fjor.

Russland forventer ifølge Reuters å kutte neste års oljeproduksjon til 490 millioner tonn (9,84 millioner fat pr. dag) fra forventede 525-530 millioner tonn (10,54-10,64 millioner fat pr. dag) i år.