<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Gambler med sin egen fremtid

Til tross for en svært trang økonomisk situasjon har FC Barcelona brukt over en milliard kroner på spillerkjøp denne sommeren. Klubben gambler nå med sin egen fremtid.

Publisert 11. aug. 2022 kl. 20.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 434 ord
STORKLUBB I DYP KRISE: FC Barcelona. Foto: Dreamstime.com

Siden Lionel Messi motvillig måtte forlate klubben i tårer, har mye handlet om økonomi og ikke bare om sport for FC Barcelona. Allikevel har klubben kjøpt spillere for over en milliard kroner denne sommeren, og ligaen nekter nå klubben å registrere de nye spillerne for den kommende sesongen.

– Klubben gambler nå med sin egen fremtid, skriver The Independent.

Alvorlige gjeldsproblemer

De siste tre årene har inneholdt svært store tap for den katalanske fotballklubben og klubben tapte 555 millioner euro i fjor, milevis mer enn andre europeiske fotballklubber. Klubbens gjeld skal også ha tredoblet seg de siste fem årene, til 1,4 milliarder euro. Blant annet skylder klubben lønn til egne spillere, og over hundre millioner euro til 19 ulike klubber for tidligere spilleroverganger.

Klubbpresident Joan Laporta refererte tidligere i sommer til klubben sin som en pasient som «praktisk talt er død finansielt». Finansdirektøren i klubben uttalte også da at det ville trengs 500 millioner euro for å redde klubben fra et finansielt svart hull. Siden den gang har derimot mye skjedd bak dørene på Camp Nou.

Barcelona har i to omganger solgt til sammen 25 prosent av tv-inntektene til det amerikanske private equity selskapet Sixth Street for mer enn 500 millioner euro. Selskapet har kjøpt rettighetene for La Liga kampene for de neste 25 årene. 

Spillet om Frenkie De Jong

Til tross for rettighetssalgene er det fortsatt langt opp til økonomisk stabilitet for klubben, og klubben ser ut til å ha funnet sitt neste offer. Ifølge den anerkjente twitter-brukeren «Swiss Ramble» kan klubben være tvunget til å selge noen av de mest verdifulle spillerne.

Et salg av nederlandske landslagspilleren Frenkie De Jong vil kunne lette noe av spenningen, og gjøre at de nye spillerne blir registrert før vinduet stenger. Spilleren selv ønsker derimot ikke å forlate klubben.

Barcelona skylder angivelig hollenderen rundt 20 millioner euro i lønnskostnader, og skal kreve at han halverer lønnen for å bli i klubben. Konflikten har gjort at Manchester United, Chelsea og PSG følger situasjonen nøye, men situasjonen er enn så lenge fastlåst.

Om situasjonen ikke løser seg, kan det føre til at flere av ny spillerne forsvinner fra klubben, og det jobbes nå på spreng før den første seriekampen til helgen. 

Enn så lenge ser det ut til at klubben forsøker å bekjempe problemene med å forbli i kampen om trofeer. Skulle strategien slå feil kan det få katastrofale følger for en av Spanias største eksportvarer.

– Jeg er driver ikke med gambling, jeg tar en kalkulert risiko i Barcelona, sa Laporta til spanske Marca i forrige uke. Tiden vil derimot vise om sjansespillet lønner seg. Foreløpig er det ingen av nysigneringene som kan spille fotball for sin nye fotballklubb.