<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter høye renter – oppsiktsvekkende mange strammer inn

– Flertallet av husholdningene venter fortsatt at boliglånsrenten skal videre opp fra dagens nivå, sier sjeføkonom Hilde Midsem i Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Publisert 21. des. 2023 kl. 13.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 311 ord
2024 NÆRMER SEG: – Andelen som venter boligprisnedgang er fortsatt nær dobbelt så høy som normalt, sier Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL. Foto: NBBL

Nye tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbunds boligmarkedsbarometer viser at andelen som venter høyere boligpriser holdt seg tilnærmet uendret på 40 prosent fra november til desember. Samtidig forventer 27 prosent lavere boligpriser om et år, hvilket er en nedgang fra 30 prosent i november

– Resultatene antyder at husholdningene har blitt litt mer optimistiske den siste måneden, noe som kan peke mot en mild lysning i et fortsatt kjølig boligmarked, sier Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL.

Forventer en høy rente

57 prosent av de spurte tror boliglånsrenten vil være høyere i desember om et år, noe som er en nedgang fra 67 prosent i november. Samtidig ventet 20 prosent at boliglånsrenten skal ned fra dagens nivå i løpet av de neste 12 månedene.

– Renteforventningene har kommet klart ned, men flertallet av husholdningene venter fortsatt at boliglånsrenten skal videre opp fra dagens nivå. Andelen som venter boligprisnedgang er fortsatt nær dobbelt så høy som normalt. Samlet gir dette et bilde av at husholdningene har blitt litt mer positive, men at det fortsatt er høy grad av usikkerhet om videre markedsutvikling, sier Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL.

6 av 10 husholdninger vil stramme inn

Undersøkelsen fra Norske Boligbyggelags Landsforbund viser også at 57 prosent av de som svarte planlegger å stramme inn forbruket i 2024, 37 prosent planlegger ingen endring mens kun fire prosent oppgir at de vil øke forbruket. 12 prosent svarte at de planlegger å stramme inn mye.

Blant de som planlegger å stramme inn forbruket oppga i 77 prosent enten høyere lånekostnader eller høyere priser på varer og tjenester som viktigste årsak. 19 prosent svarte at innstrammingen skyldes at de vil spare mer.

– At nær 6 av 10 vil stramme inn forbruket synes jeg er oppsiktsvekkende mange. Kun et mindretall oppgir sparing som viktigste årsak. Dette er uttrykk for at mange opplever at de har fått en trangere økonomi, og peker mot svak forbruksutvikling fremover, sier Midsem.