<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gratulerer til Støre og Vedum med nok en innertier!

Den dagen det meste er eid fra utlandet, vil alt overskudd norske bedrifter genererer gå ut av landet, skriver Thor Edquist.

Publisert 22. nov. 2023 kl. 14.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 450 ord
BEGRUNNET SALGET MED FORMUESSKATT: Sævik-familien solgte nylig sin andel i rederiet Fjord1 til to europeiske fond. Her MF Eresfjord. Foto: NTB

Det er bare å gratulere Støre og Vedum med nok en innertier etter at fergerederiet Fjord1 for kort tid siden ble solgt ut av landet.

Med på lasset følger det noe som det merkelig nok er lite fokus på, nemlig at fremtidige utbytter også fra dette selskapet vil gå til utlandet og bli investert videre derfra. Den dagen det meste er eid fra utlandet, vil alt overskudd norske bedrifter genererer gå ut av landet.

Thor Edquist. Foto: Privat/X

Jeg tipper de hadde marsipankake for å feire at nok en bedrift flagget helt ut av Norge, enten ved salg eller at eierne selv flytter. I SVs lokaler var det sikkert full fest den dagen dette ble kjent.

Vi hadde en gang en skipsreder ved navn John Fredriksen som bidro med mye skatt til landet.

Hvis han skulle bodd her, ville han allerede i 2013 ha måttet betale 1,5 millioner kroner per dag, alle dager i året, for å få lov til å bo i Norge. Siden da har summen økt voldsomt, til rundt regnet 4,5 millioner om dagen. Det er høy husleie, det!

Så syk er formuesskatten som altså i fremtiden også vil sende utbyttene fra Fjord1 ut av landet istedenfor å bli reinvestert her i landet.

President Emmanuel Macron fjernet formuesskatten i Frankrike i 2017, for allerede i 2007 fant forskningsinstituttet Montaigne ut at landet på grunn av formuesskatten tapte 7 milliarder euro i inntekter og at de ytterligere tapte 6 milliarder euro på tapt skatt på lønnsinntekter og overskudd som følge av alle eiere og bedrifter som hadde forlatt landet.

Hvorfor gjør ingen dette regnestykket i Norge?

Macron var tydelig på dette: Å fjerne formuesskatten handler ikke om å hjelpe velstående mennesker, men om at bedriftsøkonomisk suksess er viktig og at det dette handler om er at jobbskapere skal lykkes. For å få flere i arbeid og dermed enda mer skatteinntekter.

Tenk om vi kunne fått en debatt på det nivået i Norge istedenfor å både skape enorme motsetninger mellom folk helt fra øverste hold og nesten bevisst jage jobbskapere ut av landet.

Det er antagelig ingen andre land i verden hvor finansministeren på debatter på TV navngir enkeltpersoner han mener tåler å betale mer i skatt. En helt utenkelig tanke i de aller fleste land, bortsett fra i misunnelsens høyborg Norge.

Thor Edquist

Spaltist

(Edquist er tidligere ordfører for Høyre i Halden. Red.)