<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina advarer om databrikkekonflikt

Kinas president Xi Jinping tok onsdag imot Nederlands statsminister Mark Rutte i Beijing. De to diskuterte spenningene i internasjonal handel og teknologi.

Publisert 27. mars 2024 kl. 13.41
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 169 ord
Den kinesiske presidenten Xi Jinping møtte Nederlands statsminister Mark Rutte for å diskutere internasjonal handel og teknologi. I sentrum står den nederlandske storbedriften ASML, som lager utstyr til produksjon av databrikker. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

– Å bygge teknologiske barrierer og bryte forsyningskjeder fører kun til konfrontasjon, sa Xi i sitt møte med Rutte ifølge kinesisk statlig media.

Bakgrunnen for den spente tonen er milliardproduktet databrikker.

Det nederlandske selskapet ASML lager utstyr til produksjon av databrikker, men tidligere i år begynte den nederlandske regjeringen å nekte ASML eksportlisenser til Kina. Det skjedde etter press fra blant annet USA. Kina er ASMLs nest største marked, kun slått av Taiwan.

– Det kinesiske folk har en legitim rett til utvikling, og ingen krefter kan stoppe Kinas teknologiske og vitenskapelige utvikling og fremgang, sa Xi til Rutte ifølge kinesiske statsmedier.

Nederland står samtidig i en spagat. Dersom ASML mister det kinesiske markedet, vil det ha en stor effekt på den nederlandske økonomien. Dersom kinesiske selskaper begynner å se på ASML som en upålitelig handelspartner, kan de komme til å vende seg mot konkurrenter som Nikon og Canon, skriver Reuters.

– Å forsvare rettighetene til ASML er vår førsteprioritet, sier Nederlands handelsminister Geoffrey van Leeuwen, som også var i Beijing, til avisa FD.

(NTB)