<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utløste rally i spritaksjer

President Xi Jinping fikk en flaske dyr konjakk da han tirsdag besøkte Emmanuel Macron. Nå åpner Kina for å droppe toll på fransk konjakk.

Publisert 7. mai 2024 kl. 14.44
Oppdatert 8. mai 2024 klokken 14.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 286 ord
MØTTES TIRSDAG: Frankrikes president Emmanuel Macron og Kinas president Xi Jinping. Foto: NTB

Kinas president Xi Jinping har ankommet Frankrike, i det som er hans første besøk til Europa på fem år.

– Vi må ikke distansere oss fra Kina, sa den franske presidenten Emmanuel Macron til avisen La Tribune Dimanche før møtet.

RUSER PÅ BØRS: Remy Cointreau-aksjen skjøt fart på Macron-uttalelse om at Kina dropper konjakktoll. Foto: NTB

Tirsdag kom de første signalene om at samtalene mellom presidentene er på gli.

– Jeg takker presidenten for hans åpne holdning til midlertidige tiltak vedrørende konjakk, og for hans ønske om ikke å gjennomføre dem, uttalte Macron på en pressekonferanse mandag etter å ha gitt Xi en flaske av nettopp konjakk som ifølge rapporter koster 3.200 euro i butikk.

Uttalelsen utløste kursoppgang for to av Frankrikes største konjakkprodusenter, Pernod Ricard og Remy Cointreau. Aksjene er tirsdag ettermiddag opp henholdsvis 2,6 og 5,5 prosent på Paris-børsen, etter å ha vært enda høyere tidligere på dagen.

Gjengjeldelse?

Kina lanserte tidligere i år en anti-dumping-granskning av EUs konjakkprodusenter, en granskning som kan munne ut i innføring av importtoll. Dette ble i stor grad sett på som gjengjeldelsestiltak fra Kina, bare måneder etter at EU startet en lignende undersøkelse om potensiell dumping av kinesiske elbiler i Europa.

Reuters meldte i mars at Beijing selv benektet denne sammenhengen, og viste til en ikke navngitt kilde i det franske finansdepartementet.

Før tirsdagens møte mellom Macron og Xi oppfordret Bureau National Interprofessionnel du Cognac, som representerer den franske konjakkindustrien, ifølge CNBC de to til å komme til enighet.

«Ytterligere toll ville ha vært ekstremt skadelig for en hel region der økonomien og landbruket er basert på konjakksalg. Over 95 prosent av den europeiske konjakken som eksporteres til Kina kommer fra de franske regionene Cognac og Armagnac», skrev organisasjonen i en uttalelse.