<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Avslører rekordfunn: – Gode nyheter for både svenskene og Europa

Statlige LKAB har gjort et rekordstort funn av jordartsmetaller som trengs til elbiler og vindturbiner. – Uten gruver, ingen elbiler, sier toppsjefen.

Publisert 12. jan. 2023 kl. 15.30
Oppdatert 13. jan. 2023 klokken 08.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
EUROPAS STØRSTE: Det statlige gruveselskapet LKAB og toppsjef Jan Moström har avslørt Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller. Foto: NTB

Det statlige svenske gruveselskapet LKAB har gjort et funn av betydelige mengder sjeldne jordartsmetaller i Kiruna-området. Funnet omtales som det største hittil av sitt slag i Europa.

Mineralressursene estimeres å være på mer enn én million tonn.

Det skal være snakk om metaller som er nødvendige i blant annet produksjon av elbiler og vindturbiner, men som ikke utvinnes i Europa på nåværende tidspunkt.

Funnet skal ifølge LKAB være tilstrekkelig til å dekke en stor del av EUs fremtidige etterspørsel etter de permanente magnetene som trengs i elmotorer i blant annet elbiler og turbiner.

LKAB viser til estimater fra EU-kommisjonen om at etterspørselen etter sjeldne jordarter til blant annet elbiler og vindturbiner vil øke med mer enn femgangeren bare frem til 2030.

– Uten gruver, ingen elbiler

«Dette er gode nyheter for ikke bare LKAB, regionen og for svenskene, men også for Europa og klimaet», sier konsernsjef Jan Moström i LKAB i en melding.

«Det er den største kjente forekomsten av sjeldne jordartsmetaller i vår del av verden og skal kunne bli en betydelig byggestein for å skaffe de kritiske råmaterialene som er helt avgjørende for å muliggjøre det grønne skiftet. Vi står overfor et forsyningsproblem. Uten gruver, ingen elbiler», sier Moström videre.

Han legger til at de ikke har sett slutten på funnet, og at det vil bli brukt både store penger og flere år på å undersøke forekomsten ytterligere, slik at utvinningen blir lønnsom og bærekraftig.

Basert på lignende prosesser i gruveindustrien, inkludert innhenting av nødvendige tillatelser, anslår Moström at det kan gå minst 10–15 år før en faktisk gruvedrift kan være i gang og råmaterialer kan bli levert til markedet.