<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SAS fikk godkjent sin omfattende redningsplan

SAS nødlandet i konkursdomstolen i New York for snart ett år og ni måneder siden. I kveld kan flyselskapet endelig returnere til Sverige etter at en amerikansk dommer godkjente redningsplanen.

Publisert 19. mars 2024 kl. 18.59
Oppdatert 19. mars 2024 klokken 19.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 272 ord
FERDIG DOM: Her SAS-sjef Anko van der Werff (fra venstre) og styreleder Carsten Dilling under pressekonferanse når de kunngjorde at selskapet søkte om Chapter 11-konkurs i USA. Foto: AP

Konkursprosessen til SAS ble i kveld avsluttet etter siste høring i den amerikanske konkursdomstolen i New York, etter en 621 dagers lang prosedyre. 

Den amerikanske dommeren Michael E. Wiles har tirsdag godkjent SAS' redningsplan, skriver E24.

– Det har vært en komplisert prosess. Vi har mye jobb igjen, uttaler SAS-sjef Anko van der Werff etter dommerens beslutning.

Ikke klart for landing 

SAS søkte amerikansk konkursbeskyttelse, også kalt for Chapter 11, i juli 2022 midt under den lammende pilotstreiken

Flyselskapet er likevel langt ifra ferdig, da morselskapet SAS AB nå skal gjennom en rekonstruksjon i svenske domstoler de neste ukene. Først i juni i år vil den juridiske og finansielle konkursprosessen for å redde selskapet være over. 

Den lange reisen, som opprinnelig skulle være ferdig i fjor sommer, har fått skyhøye kostnader som inkluderer honorarer fra advokater og finansielle rådgivere, i tillegg til dyr lånefinansiering. 

Honorarene til rådgiverne har til nå passert 1 milliard norske kroner med god margin, og det er snakk om at de samlede honorarene vil nærmere seg 2 milliarder kroner. 

Milliardgjeld i kofferten

Flyselskapet har slitt med å hente inn frisk kapital og klarte kun å få inn halvparten av egenkapitalen selskapet etterspurte. Målet var å hente inn 9,5 milliarder kroner.

I kapitalinnhentingen ble Air France-KLM, den danske stat, investeringsfondet Castlelake og Lind Invest valgt inn som nye eiere i oktober i fjor. 

Fra rettspapirene oppgis det at SAS tror de vil forlate Chapter 11 med 3,3 milliarder dollar i gjeld. Det tilsvarer rundt 35 milliarder kroner med dagens valutakurs. 

Dagens tapere er SAS' aksjonærer som taper alt, i likhet med flere av SAS' store kreditorer.

De fleste kreditorene hadde allerede gitt godkjenning til planen før møtet, med unntak av kreditorgruppen US Trustee.