<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Cyberangrep nådde nye høyder

Antallet cyberangrep økte med 38 prosent globalt i 2022 fra året før. Det viser en fersk rapport fra IT-sikkerhetsselskapet Check Point.

Publisert 19. feb. 2023 kl. 19.02
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 196 ord
STOR ØKNING: I antallet cyberangrep i 2022. Her Erling Schackt, teknologisjef i Check Point Norge. Foto: Check Point

Antallet cyberangrep har økt jevnlig de seneste årene, og 2022 var intet unntak.

Ifølge IT-sikkerhetsselskapet Check Point har krigen i Ukraina og nye teknologier hatt stor påvirkning for økningen.

– Det er ingen tvil om at vi vil se en økning i angrepsvolumet dette året også. Skymigrering har skapt en bredere angrepsflate for nettkriminelle, og de legitime verktøyene vi alle bruker vil bli ytterligere manipulert av nettkriminelle, sier Erling Schackt, teknologisjef i Check Point Norge.

Tre hovedfunn

Det er særlig tre hovedfunn som kommer frem i sikkerhetsrapporten:

  • Hacktivisme: Grensen mellom statsstøttede cyberoperasjoner og hacktivisme er blitt stadig mer uskarp, ettersom nasjonalstater handler med anonymitet uten straffeforfølgelse og ikke-statlige hackergrupper er blitt mer organiserte og effektive enn noen gang.
  • Løsepengevirus: Løsepengevirus er blitt stadig mer utfordrende å oppdage og spore, og eksisterende beskyttelsesmekanismer som er basert på å oppdage krypteringsaktivitet, kan bli mindre effektive. Fokuset vil i stedet være på datasletting og uthenting av data.
  • Sky som tredjepartstrussel: Antallet angrep på skybaserte nettverk pr. organisasjon har skutt i været, med en økning på 48 prosent i 2022 sammenlignet med 2021. Skiftet i trusselaktørers preferanse for å skanne IP-adressene til skyleverandører viser deres interesse for å få enkel tilgang til sensitiv informasjon og kritiske tjenester.