<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Triggeren som kan ta tech-krigen til et nytt nivå

Analytikere tror Huaweis nye smarttelefon vil få alarmklokkene til å ringe i Washington, og spår en eskalering i tech-krigen mellom USA og Kina.

Publisert 6. sep. 2023 kl. 09.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 483 ord
I TECH-KRIG: Kina og USA, her representert ved sine presidenter Xi Jinping og Joe Biden. Foto: NTB

Tirsdag ble det kjent at Kina er i ferd med å sette opp et nytt, statlig støttet investeringsfond som skal hente 300 milliarder yuan (40 milliarder dollar) til investeringer i halvlederproduksjon. Samtidig viser analyser og tidlige brukererfaringer at Huawei har lyktes i å utvikle avansert halvlederteknologi.

Reuters hevder dette understreker Kinas besluttsomhet og kapasitet til å slå tilbake mot amerikanske sanksjoner, men samtidig er innsatsen ressurskrevende og analytikere tror ifølge nyhetsbyrået at USA strammer inn restriksjonene ytterligere.

Overrasket med ny telefon

Huawei overrasket de fleste da selskapet i forrige uke, mens USAs handelsminister Gina Raimondo var på besøk i Kina, lanserte sin nye smarttelefon Mate 60 Pro

Kjøpere la tidlig ut videoer på nettet for å vise telefonens kraftige ytelse, og det canadiske analysehuset TechInsights har funnet at den er drevet av Huaweis egenutviklede Kirin 9000s. Brikken er produsert av Kinas ledende kontraktbrikkeprodusent SMIC, ved hjelp av avansert såkalt 7 nanometer (nm)-teknologi.

– Dette viser den tekniske fremgangen Kinas halvlederindustri har vært i stand til å oppnå uten EUV-verktøy (extreme ultraviolet). Vanskelighetsgraden i prestasjonen viser også landets sterke evne til å utvikle brikketeknologi, sier TechInsights-analytiker Dan Hutcheson.

– Geopolitisk utfordring

Med EUV viser han til litografien som brukes til å lage 7 nm eller mer avanserte brikker.

– Samtidig er det en betydelig geopolitisk utfordring for landene som har prøvd å begrense Kinas tilgang til kritisk produksjonsteknologi. Resultatet blir trolig enda strengere begrensninger enn i dag, fortsetter analytikeren overfor Reuters.

Jefferies mener ifølge nyhetsbyrået at TechInsights-funnene kan utløse en granskning fra det amerikanske handelsdepartementets Bureau of Industry and Security (BIS), og en innføring av enda tøffere teknologisanksjoner i konkurranseloven Kongressen nå forbereder mot Kina.

«Samlet sett vil tech-krigen mellom USA og Kina trolig eskalere», går det frem av et analysenotat.

Analytikere toner ned

Samtidig toner analytikere ned Huawei-suksessen, og anslår yielden i SMICs 7 nm-prosess til under 50 prosent, mot bransjenormen på over 90 prosent. En lavere yield betyr færre fungerende brikker på hver silisiumswafer, og øker kostnadene. 

– Huawei har bare vist at de er villige til å akseptere mye høyere kostnader enn det som vanligvis anses lønnsomt. (...) Det er bare kombinasjonen av selskapets egne store økonomiske ressurser og generøse statlige subsidier som kan tillate dem å selge telefoner med disse brikkene til normale markedspriser, sier analytiker Tilly Zhang i Gavekal Dragonomics til Reuters.

Hemmelige fabrikker

For to uker siden omtalte Bloomberg en ledende sammenslutning av globale halvlederprodusenter, Semiconductor Industry Association (SIA), og deres advarsel om at Huawei bygger flere hemmelige anlegg for halvlederproduksjon i Kina.

Ifølge SIA mottar Huawei omkring 30 milliarder dollar i statlig finansiering fra Beijing og hjembyen Shenzhen.

SIA hevder Huawei har skaffet seg minst to eksisterende anlegg fra blant andre Fujian Jinhua, som i 2018 ble svartelistet av USA som en trussel mot nasjonal sikkerhet og saksøkt for tyveri av forretningshemmeligheter. Fujian Jinhua har senere avvist påstandene. Videre skal minst ytterligere tre fabrikker være under bygging.