<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik skal de vinne AI-kampen

Administrerende direktør i Amazon, Andy Jassy, kunngjorde torsdag at tek-giganten er unikt posisjonert til å vinne AI-kappløpet. 

Publisert 11. apr. 2024 kl. 20.03
Oppdatert 11. apr. 2024 klokken 20.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 351 ord
OPTIMISTISK: Administrerende direktør i Amazon, Andy Jassy, sier selskapet vil vinne AI-kampen Foto: Bloomberg

Kunstig intelligens har kommet for å bli.

Dette signaliserte hvertfall Amazon sin administrerende direktør, Andy Jassy, i sitt årlige aksjonærbrev, som ble publisert torsdag.

Amazon-sjefen understreket i brevet at selskapet nå går «all-in» i generativ AI, og at teknologien er selskapets neste store grunnleggende byggestein, sammen med Marketplace, Prime og Amazon Web Services (AWS). 

I aksjonærbrevet lover Jassy at han skal se etter måter å holde kostnadene lave, selv når selskapet skal satse enda hardere på vekstområder, som kunstig intelligens. 

Jassy, som tok over sjefsrollen etter Amazon-grunnleggeren Jeff Bezos i 2021, har siden stått overfor en rekke utfordringer, inkludert lavere salgsvolum og vekst i selskapet.

Amazon har siden 2022 kuttet mer enn 27.000 jobber, som er den største nedskjæringen i selskapets historie. 

Unikt posisjonert

Til tross for disse utfordringene har selskapet investert tungt i kunstig intelligens de siste årene. Amazon har blant annet satset stort gjennom AI-startupen Anthropic, hvor selskapet nylig skjøt inn 2,75 milliarder dollar i frisk kapital.  

Amazon lanserte også nylig sin egen chatbot «Rufus» for Amazon Marketplace og Amazon «Q-plattformen», som skriver og feilsøker kode for AWS-brukere.

«Mens vi selv bygger et betydelig antall AI-applikasjoner, vil flertallet til slutt bli bygget av andre selskaper,» sa Jassy. «Imidlertid er det vi bygger i AWS ikke bare en overbevisende app eller grunnlagsmodell»

Han bemerket at Amazon sin skytjeneste AWS vil være en viktig aktør i AI-boomen.

«Vi er optimistiske om at mye av den revolusjonerende AI-teknologien vil bli bygget på toppen av AWS, skriver Jassy i brevet, ifølge CNBC.

Samtidig kunngjorde Amazon-sjefen at den anerkjente AI-pionéeren Andrew Ng, som tidligere ledet Google Brain, ble utnevnt i selskapets styre. 

Utfordrer tek-gigant

Amazon tar også opp kampen mot halvledergiganten Nvidia med de nylig annonserte versjonene av Amazons AI Trainium- og Inferentia-brikker. 

«Kundene har bedt oss om å utfordre grensene når det gjelder pris-ytelse for AI-brikker. Amazon-brikkene er betydelig mer pris-ytelsesdyktige enn de første versjonene og andre alternativer i markedet», skriver Jassy.

Amazon-aksjen har steget kraftig det siste året med en 81 prosent økning i 2023, og har steget ytterligere 22 prosent så langt i år.