<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Volvo-eier med milliardinvestering i Aston Martin

Volvo- og Polestar-eier Geely blir tredje største eier i Aston Martin når de nå skal investere 3,2 milliarder kroner i den britiske luksusbilprodusenten. 

Publisert 18. mai 2023 kl. 09.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 450 ord
SATSER: Det kinesiske selskapet Geely investerer 234 millioner pund i Aston Martin. Her er Aston Martin DBS Superleggera. Foto: Aston Martin

Aston Martin Lagonda kunngjorde torsdag at Geely Automobile Holdings skal investere rundt 234 millioner pund, nesten 3,2 milliarder kroner, i den britiske luksusbilprodusenten, skriver Reuters. 

Investeringen vil gjøre kineserne til Aston Martins tredje største aksjonær, bak styreformann Lawrence Strolls selskap Yew Tree Consortium og Saudi-Arabias offentlige investeringsfond (PIF), som eier henholdsvis rundt 21 og 18 prosent av aksjene. 

Når transaksjonen er gjennomført vil Geely sitte på ca. 17 prosent av aksjene i selskapet, og vil kunne utpeke en egen styrerepresentant.

STØRSTE EIER: Aston Martins styreleder Lawrence Stroll. Foto: Bloomberg

Betaler overpris 

Som en del av investeringen vil Geely kjøpe 42 millioner ordinære aksjer fra Yew Tree til 335 pence pr aksje, og de vil også tegne ytterligere 28 millioner aksjer til samme pris, opplyser selskapet i en pressmelding torsdag. 

Ved børsslutt onsdag ble Aston Martin-aksjen handlet for 231,2 pence, så med en pris på 335 pence pr. aksje ligger det et ekstra prispåslag på rundt 45 prosent for kineserne. 

– Geely Holding, som opprinnelig ble aksjonær i fjor, ser et enormt potensial for Aston Martins langsiktige vekst og suksess, sier Aston Martins styreformann Lawrence Stroll.

Teknologisynergi

TREDJE STØRSTE EIER: Eric Li og Geely Holdings. Foto: Bloomberg

– Geely deler vår visjon for Aston Martin og ønsker å bli en mer betydelig aksjonær. Denne transaksjonen muliggjør etableringen av et langsiktig partnerskap med Geely – et forhold som jeg tror vil gi svært betydelig verdi for alle våre aksjonærer over tid, sier Stroll som legger til at investeringen gir Aston Martin tilgang til Geelys utvalg av teknologier og komponenter. 

– Siden vi først kjøpte minoritetsposten i september i fjor, har vi samarbeidet med styreleder Stroll og hans kolleger og ser nå frem til å utforske felles teknologisynergier og nye vekstmuligheter for å hjelpe dette ikoniske bilmerket med å oppnå sitt fulle potensial, sier Eric Li, styreleder i Geely Holding Group. 

Geely ble grunnlagt i Hangzhou i Kina i 1986 av Eric Li (Li Shufu), og er i dag en av Kinas ledende uavhengige bilprodusenter med en bred portefølje innen elektriske og hybridbiler. Selskapet har gjennom oppkjøp og partnerskap med andre bilprodusenter utvidet sin globale tilstedeværelse, og kontrollerer i dag blant annet merker som Volvo, Polestar, Lotus og Lynk & Co.