<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
CLEAN: Nye Apple iMac 24" har fått oppgradert skjerm, bedre ytelse og fortsatt alt for få porter.  Foto: Apple

Ny iMac: Alt på ett sted

Alt-i-ett er sjelden en god kombinasjon. Apples nye iMac er et unntak.

Publisert 10. aug. 2021 kl. 11.15
Oppdatert 12. aug. 2021 klokken 19.10
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 542 ord

August betyr at nok en generasjon ungdom ikledd danske posebukser, Oliver Peoples-briller og en garderobe full av høyhalsede gensere står klare til å innta norske forelesningssaler.

Arbeidsverktøyet mange av dem foretrekker, er Apples nye 24 tommers iMac. Med god grunn.

Nye iMac har fått noen åpenbare nyheter Apple-nørds vil sette pris på. En større og bedre skjerm. Maskinens 11,5 millimeter slanke midje. En rekke nye, duse farger å velge mellom, samt mindre oppgraderinger som bedre mikrofon og webkamera.

Men det som virkelig skiller den fra tidligere modeller – og andre PCer – er Apples glimrende M1-prosessor.

Apple iMac 24"

Pros

  • Smalt og rent design
  • Glimrende skjerm 
  • Apples M1 prosessor

Cons

  • Få tilkoblingsporter
  • Begrensede oppgraderingsmuligheter

Pris: 15.000 til 20.000 kroner.

En arbeidsmaskin som takler det meste – om du ikke ber om alt samtidig

Det blir fort i overkant teknisk, men veldig kjapt forklart har Apples egne chip fire raske og fire trege kjerner – mot flere like raske kjerner hos konkurrentene. Det betyr at dersom du ikke er avhengig av å skvise ut alt maskinen kan gi deg samtidig, byr maskinen på veldig høye prosessorhastigheter og en arbeidsmaskin som takler det meste.

For mange handler iMac om design. Ikke bare hvordan den ser ut, men at den samler alt på ett sted.

Det er nå syv forskjellige farger å velge mellom. Grønn, blå, rosa, oransje, lilla og sølv.

En fiffig løsning er at iMac nå kommer med en ny type strømkabel med integrert Ethernet-port (internettkabel). Kabelen er magnetisk, og minner litt om Apples Magsafe-kabel som kom på alle selskapets bærbare maskiner frem til 2017, men som senere angivelig ble kuttet fordi den kun hadde én funksjon.

Nå er den tilbake, og kobler nye iMac til internett samtidig som den gir maskinen strøm.

Nytt på nytt

Maskinens 4,5K Retina-skjerm har også fått en betraktelig mindre bezel, og skjermens 11,3 millioner piksler og bedre fargegjengivelse er en ren nytelse i bruk.

Det diskuteres fortsatt hvorvidt skjermens deksel i front, eller «hake» er nødvendig, men uten ville maskinen sett mer ut som en iPad og mye mindre iMac.

Maskinen har også fått nytt kamera, ny mikrofon og bedre høyttaler, og med det seneste halvannet året i bakspeilet, er det helt nødvendig. Kameraet er oppriktig godt, mens seks høyttalere gjør sitt for å heve nivået på innebygd lyd.

Det som ikke er like imponerende er hvor få porter maskinen har. Du kan knapt koble til noe annet enn Apple-relaterte produkter og blir fort nødt til å kjøpe dongles for å koble til resten.

Det medfølgende trådløse tastaturet er også irriterende lite for personer med store hender som liker avstand mellom tastene. Dette gjorde Apple mye bedre på starten av 2010-tallet enn de gjør nå. Det som derimot er veldig bra, er kvaliteten på Apples eksterne museplate.

Noe for deg?

iMac har sine begrensninger. Man kan ikke stille på skjermens høyde, annet enn å tilte den opp og ned. Det er ikke den kraftigste maskinen på markedet, begrenset til 8 kjerner og 16GB minne. Og dersom du har behov for mye ekstrautstyr, vil skrivebordet fylles opp med «forgreningskontakter».

Dersom behovet derimot er en arbeidsmaskin som takler det mest elementære til de litt mer krevende oppgavene, får du alt på ett sted, pakket inn i et minimalistisk og pent ytre.